BURKE, Edmund K., Jakub MAREČEK, Andrew J. PARKES a Hana RUDOVÁ. Decomposition, reformulation, and diving in university course timetabling. Computers & Operations Research. Amsterdam: Elsevier, 2010, roč. 37, č. 3, s. 582-597. ISSN 0305-0548.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Decomposition, reformulation, and diving in university course timetabling
Název česky Dekompozice, reformulace a hloubkové prohledávání v univerzitním rozvrhování
Autoři BURKE, Edmund K. (826 Velká Británie a Severní Irsko), Jakub MAREČEK (203 Česká republika, garant), Andrew J. PARKES (826 Velká Británie a Severní Irsko) a Hana RUDOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Computers & Operations Research, Amsterdam, Elsevier, 2010, 0305-0548.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW DOI URL
Impakt faktor Impact factor: 1.769
Kód RIV RIV/00216224:14330/10:00042430
Organizační jednotka Fakulta informatiky
UT WoS 000271369400016
Klíčová slova anglicky Integer programming; Decomposition; Reformulation; Diving; Heuristic; Metaheuristic; University Course Timetabling; Soft Constraints
Štítky decomposition, diving, Heuristic, integer programming, Metaheuristic, Reformulation, soft constraints, university course timetabling
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Hana Rudová, Ph.D., učo 3840. Změněno: 14. 5. 2010 13:07.
Anotace
In many real-life optimisation problems, there are multiple interacting components in a solution. This paper studies an approach to such problems, which can be thought of as multiphase exploitation of multiple objective-/value-restricted submodels. In this approach, only one computationally difficult component of a problem and the associated subset of objectives is considered at first. This produces partial solutions, which define interesting neighbourhoods in the search space of the complete problem. Our study is performed on a university course timetabling problem used in the 2007 International Timetabling Competition, also known as the Udine Course Timetabling Problem. Integer programming formulations for all subproblems are given and evaluated using ILOG CPLEX 11.
Anotace česky
V mnoha optimizačních problémech je několik provázaných částí řešení. Tyto části mohou odpovídat například přiřazení určitým druhům zdrojů. Částem mohou odpovídat soubory měkkých podmínek, resp. měřítka porušení odpovídajících měkkých podmínek. Cílem potom je minimalizovat lineární kombinaci těchto měřítek. Tento článek studuje přístup k takovým problémům, založený na postupném řešení podproblémů vzniklých omezením hodnot nebo účelové funkce. V první fázi je uvažována jenom jedna část řešení a příslušné měkké podmínky. Tak vznikají částečná řešení, která omezují hodnoty uvažované v dalších fázích. Často je možné v první fázi pracovat s podstatně menším prostorem řešení, a přesto zaručit že v následujících fázích bude možné najít přípustná řešení celého problému. Při použití celočíselného programování alespoň v první fázi je tak možné vyvíjet heuristiky, které poskytují i informace o horních i spodních mezích hodnoty účelové funkce pro danou instanci. Studie pracuje s příkladem problému použitého v International Timetabling Competition v roce 2007, známého též jako Udine Course Timetabling Problem. Formulace problému i jednotlivých subproblémů v celočíselném programování jsou popsány a je vyhodnoceno jejich chování v řešiči ILOG CPLEX 11. Širší použitelnost tohoto přístupu je též analyzována a diskutována.
Návaznosti
GA201/07/0205, projekt VaVNázev: Dynamické aspekty rozvrhování
Investor: Grantová agentura ČR, Dynamické aspekty rozvrhování
MSM0021622419, záměrNázev: Vysoce paralelní a distribuované výpočetní systémy
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vysoce paralelní a distribuované výpočetní systémy
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 04:01