LYČKOVÁ, Taťána a Dagmar LINNERTOVÁ. Důchodová reforma v ČR. In Recenzovaný sborník z Mezinárodní Baťovy konference pro doktorandy a mladé vědecké pracovníky. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 432 s. ISBN 978-80-7318-812-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Důchodová reforma v ČR
Název anglicky Pension Reform in the Czech Republic
Autoři LYČKOVÁ, Taťána a Dagmar LINNERTOVÁ.
Vydání Zlín, Recenzovaný sborník z Mezinárodní Baťovy konference pro doktorandy a mladé vědecké pracovníky, 432 s. 2009.
Nakladatel Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-7318-812-2
Klíčová slova česky Důchodové systémy; reforma; pojištění; PAYG financování
Klíčová slova anglicky Pension schemes; reform; insurance; PAYG (pay-as-you-go) financing
Štítky insurance, PAYG (pay-as-you-go) financing, Pension schemes, reform
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Taťána Lyčková, učo 63341. Změněno: 14. 9. 2009 11:59.
Anotace
V současné době dochází k měnící se situaci ve státních důchodových systémech mnoha evropských zemí, vyvolanou především změnami v demografické struktuře obyvatelstva (zvyšující se počet osob pobírajících důchodové dávky a snižující se počet osob, které do systému sociálního důchodového pojištění finančně přispívají). I Česká republika by se při neměnném stavu současného systému důchodového zabezpečení spočívajícím v průběžném financování mohla v budoucnu potýkat s problémem insolventnosti při výplatách důchodů. Předmětem tohoto příspěvku je proto podat obraz o současném stavu důchodové reformy v České republice.
Anotace anglicky
Currently, the situation of the state pension schemes is being reformed in many european countries due to the demographic changes (increasing number of the people drawing pensions and decreasing number of the people contributing to the social insurance scheme). Even the Czech Republic could have insolvency problem if no changes of the current pension scheme based on the PAYG (pay-as-you-go) financing are implemented. The scope of the paper is to describe the present state of the pension reform in the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 13:23