HEDIJA, Veronika. Vývoj kvality regulace v České republice. In Konkurence, teoretické a praktické aspekty. 1. vydání. Jihlava: Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2009, s. 56-60. ISBN 978-80-87035-23-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vývoj kvality regulace v České republice
Název anglicky Regulatory Quality in the Czech Republic
Autoři HEDIJA, Veronika.
Vydání 1. vydání. Jihlava, Konkurence, teoretické a praktické aspekty, od s. 56-60, 5 s. 2009.
Nakladatel Vysoká škola polytechnická Jihlava
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-87035-23-8
Klíčová slova česky regulace; konkurencní schopnost; institucionální kvalita
Klíčová slova anglicky regulation; competitiveness; institutional quality
Štítky competitiveness, institutional quality, regulation
Změnil Změnila: doc. Ing. Veronika Hedija, Ph.D., učo 13842. Změněno: 11. 1. 2010 19:11.
Anotace
Z pohledu institucionální ekonomie je kvalita institucí významným faktorem, který ovlivnuje ekonomickou úroveň země. Jednou z determinant celkové institucionální kvality je výše a zejména kvalita regulace uplatnované v zemi. Cílem příspěvku je analýza vývoje regulace a deregulace v České republice v období let 1990 až 2007, postihnutí hlavních vývojových trendů v této oblasti. Kvalita regulace je zkoumána v kontextu regulatorní kvality dosahované ostatními členskými zeměmi Evropské unie. Kvalitní a stabilní regulatorní rámec a zasahování státu skutečně jen tam, kde trh selhává je jedním z předpokladů pro zvyšování ekonomické úrovně v podmínkách vnitřní a vnější rovnováhy a je tedy jednou z významných determinant konkurenční schopnosti země.
Anotace anglicky
From the institutional economy point of view, the quality of institution in the country is very important factor, which underlies economic level. The volume and quality of regulation represent one of the institutional quality determinants. The main goal of this paper is to analyze the regulation and deregulation development in the Czech Republic in the period 1990 to 2007, capture the main development trends in this area and evolution of the volume of regulation as well as its quality. Regulating volume and quality are important determinants of competitiveness. Well defined and stable regulatory frame and limited government role is the background of sustainable economic growth in the terms of internal and external balance.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:42