PŘIBYLOVÁ, Lenka. BIFURCATION ROUTES TO CHAOS IN AN EXTENDED VAN DER POLS EQUATION APPLIED TO ECONOMIC MODELS. Electronic Journal of Differential Equations. Texas State University - San Marcos, 2009, roč. 2009, č. 53, s. 1–21. ISSN 1072-6691.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název BIFURCATION ROUTES TO CHAOS IN AN EXTENDED VAN DER POLS EQUATION APPLIED TO ECONOMIC MODELS
Název česky BIFURKAČNÍ CESTY K CHAOSU V ROZŠÍŘENÉ VAN DER POLOVĚ ROVNICI APLIKOVANÉ NA EKONOMICKÉ MODELY
Autoři PŘIBYLOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant).
Vydání Electronic Journal of Differential Equations, Texas State University - San Marcos, 2009, 1072-6691.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10101 Pure mathematics
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00035397
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000208182600002
Klíčová slova česky Hopfova bifurkace; zdvojení periody; chaos.
Klíčová slova anglicky Hopf bifurcation; period doubling; chaos
Štítky chaos, Hopf bifurcation, period doubling
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. RNDr. Lenka Přibylová, Ph.D., učo 9607. Změněno: 22. 1. 2010 13:09.
Anotace
In this paper a 3-dimensional system of autonomous differential equations is studied. It can be interpreted as an idealized macroeconomic model with foreign capital investment or an idealized model of the firm profit. The system has three endogenous variables with only one non-linear term and can be also interpreted as an extended van der Pol's equation. It's shown that this simple system covers several types of bifurcations: both supercritical and subcritical Hopf bifurcation and generalized Hopf bifurcation as well, the limit cycle exhibits period-doubling bifurcation as a route to chaos. Some results are analytical and those connected with chaotic motion are computed numerically with continuation programs Content, Xppaut and Maple. We present conditions for stability of the cycles, hysteresis, explore period doubling and using Poincare mapping show a three period cycle that implies chaos.
Anotace česky
V článku je studován 3-rozměrný systém autonomních diferenciálních rovnic. Může být interpretován jako idealizovaný makroekonomický model s investicemi zahraničního kapitálu nebo idealizovaný model firemního zisku. Systém má tři endogenní proměnné s jediným nelineárním členem a může být také interpretován jako rozšířená van der Polova rovnice. Je ukázáno, že v tomto jednoduchém systému nastává několik typů bifurkací: jak superkritická, tak subkritická Hopfova bifurkace a stejně tak zobecněná Hopfova bifurkace, limitní cykly vykazují bifurkaci zdvojení periody vedoucí k chaosu. Některé výsledky jsou analytické a ty, které jsou spojeny s chaotickým pohybem jsou vyčísleny numericky s pomocí programů Content, Xppaut a Maple. Jsou presentovány podmínky stability cyklů, hysterese, studována bifurkace zdvojení periody a s použitím Poincarého zobrazení je ukázána existence 3-cyklu, který implikuje chaos.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:32