KREJČÍ, Lukáš. Mrtvé dřevo ve vybraných vodních tocích České republiky. In Zakládající konference České společnosti pro ekologii „Ekologie v 21. století“. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mrtvé dřevo ve vybraných vodních tocích České republiky
Název anglicky Woody derbis in selected Czech rivers
Autoři KREJČÍ, Lukáš.
Vydání Zakládající konference České společnosti pro ekologii „Ekologie v 21. století“ 2008.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky říční dřevo; funkce; Česká republika; vodní toky; ekosystémy;
Klíčová slova anglicky woody debris; functions; Czech Republic; rivers; ecosystems;
Štítky Czech Republic, ecosystems, Functions, rivers, woody debris
Změnil Změnil: Mgr. Lukáš Krejčí, Ph.D., učo 63828. Změněno: 12. 5. 2009 07:11.
Anotace
Česká republika je zemí s velkou hustotou osídlení. Po dlouhou dobu je zde vytvářen intenzivní tlak na řeky a říční krajinu vůbec. Necitlivý management krajiny se podepsal i na zcela přirozené součásti říčních systémů, plavené dřevní hmotě, která byla a je bez ekologických a morfologických souvislostí z toků až na výjimky nemilosrdně odstraňována. Nicméně do dnešní doby se zachovalo několik říčních úseků, kde je v tocích relativní dostatek mrtvého dřeva a plní tam své nezastupitelné funkce. Poster přináší informace a fotografie z říčních úseků, kam v rámci svého výzkumu Geografický ústav PřF MU zaměřuje pozornost. Z větších toků, kde je plavená dřevní hmota v rámci ČR skutečnou raritou, se jedná zejména o Moravu v CHKO Litovelské Pomoraví, v NPR Zástudánčí a ve Strážnickém Pomoraví, popřípadě Dyji v NP Podyjí. Na menších tocích je již mrtvé dřevo četnější a můžeme jej spatřit například na Svratce v oblasti Žďárských vrchů, Černé a Bílé Opavě v CHKO Jeseníky, Ostravici, či v divočícím korytě Morávky. Každá z řek je charakterem plavené dřevní hmoty odlišná, výrazně se liší také jejím množstvím, způsoby přísunu a transportu. Odlišné jsou však také funkce, které v daném ekosystému mrtvé dřevo plní.
Anotace anglicky
Czech Republic is an area with very big density of population. There is also a long tradition of a strong pressure on streams, rivers and whole river landscape. Inconsiderate management had and still has an influence on amount and structure of woody debris. It was removed out of river channels in most cases. Woody debris we can find only in some river reaches in this time. Woody debris has integral ecological and morphological functions in these relatively natural reaches. Between rivers (river reaches) with highest amount of woody debris in the Czech Republic we can find Morava River, Dyje River, Lužnice River, Morávka River Černá Opava River. It is very important to study these rivers to disclose the significance of woody debris. The functions of woody debris alter with size and character of river.
Návaznosti
GA205/08/0926, projekt VaVNázev: Environmentální význam mrtvého dřeva v říčních ekosystémech
Investor: Grantová agentura ČR, Environmentální význam mrtvého dřeva v říčních ekosystémech
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 13:53