ŠULÁK, Ondřej, Emile LAMEIGNERE, Michaela WIMMEROVÁ a Anne IMBERTY. Specificity and affinity studies in lectin/ carbohydrate interactions. Online. In Carbohydrate Chemistry. 35. vyd. UK: The Royal Society of Chemistry 2009, 2009, s. 356-371. SPR Carbohydrate Chemistry, Vol. 35. ISBN 978-1-84755-880-0. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1039/b901572h.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Specificity and affinity studies in lectin/ carbohydrate interactions
Název česky Studium specifity a afinity lektin/sacharidových interakcí
Autoři ŠULÁK, Ondřej (203 Česká republika), Emile LAMEIGNERE (250 Francie), Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Anne IMBERTY (250 Francie).
Vydání 35. vyd. UK, Carbohydrate Chemistry, od s. 356-371, 16 s. SPR Carbohydrate Chemistry, Vol. 35, 2009.
Nakladatel The Royal Society of Chemistry 2009
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00035557
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-1-84755-880-0
Doi http://dx.doi.org/10.1039/b901572h
UT WoS 000332290700014
Klíčová slova česky lektiny;ITC;SPR; fluorescence;NMR;interaction
Klíčová slova anglicky lectins; ITC; SPR; fluorescence; NMR; interaction
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 24. 6. 2020 09:53.
Anotace
Lectins are ubiquitous carbohydrate-binding proteins, characterized by their specificity recognition towards complex oligosaccharides and their non-immune origin.Their ability to distinguish oligosaccharides is central to many biological processes involving cell communication. They also play a role in many diseases being involved in cancer development and metastasis, inflammation and host-pathogen recognition. If recently characterized bacterial lectins display higher affinity for their target with Kd for monosaccharides in the micromolar range,3 lectin-carbohydrate interactions are more often characterized by rather low affinity, which is generally compensated by the presence of several binding sites, resulting in avidity or velcro effect. The development of fast and effective methods for determining lectin affinity and specificity has been hampered by the technical problem of obtaining sufficient amount of pure and well characterized oligosaccharides.
Anotace česky
Rewiew o současných možnostech studia lektin/sacharidových interakcí.
Návaznosti
LC06030, projekt VaVNázev: Biomolekulární centrum
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Biomolekulární centrum
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 22:20