ČELEDA, Pavel. Projekt Liberouter - hardwarová akcelerace pro sledování a analyzování provozu ve vysokorychlostních sítích. Workshop pracovní skupiny CSIRT.CZ, 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Projekt Liberouter - hardwarová akcelerace pro sledování a analyzování provozu ve vysokorychlostních sítích
Název anglicky Liberouter Project - Hardware Acceleration For Monitoring and Traffic Analysis In High-Speed Networks
Autoři ČELEDA, Pavel.
Vydání Workshop pracovní skupiny CSIRT.CZ, 2008.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Audiovizuální tvorba
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Ústav výpočetní techniky
Klíčová slova anglicky Liberouter; FlowMon; FPGA; NetFlow
Štítky FlowMon, FPGA, liberouter, netflow
Změnil Změnil: doc. Ing. Pavel Čeleda, Ph.D., učo 206086. Změněno: 1. 6. 2009 10:51.
Anotace
Příspěvek je zaměřen na problematiku sledování a analyzování provozu ve vysokorychlostních sítích. Jsou představeny možnosti hardwarové akcelerace pro bezeztrátové měření síťového provozu na sítích do 10 Gb/s. Je prezentováno portfolium akceleračních karet COMBO a aplikace pro rychlé vyhledávání vzorů, tvorbu NetFlow statistik a filtrování zájmového provozu. Detailně je rozebrána problematika měření IP toků na bázi NetFlow dat pomocí specializovaných FlowMon sond. Jsou uvedeny technické parametry sondy a srovnání s ostatními dostupnými řešeními. Na základě praktických zkušeností je popsán systém pro sběr a vyhodnocování toků ve vysokorychlostních sítích. Je diskutována problematika rozmístění a napojení sond do stávajících sítí, záznam získaných dat ze sond a jejich následné zobrazení a vyhodnocení na kolektoru. Na reálných příkladech jsou ukázány možnosti využití NetFlow dat pro sledování chování sítě, detekci anomálií, kontrolu bezpečnostní politiky a odhalování/prokazování bezpečnostních incidentů.
Anotace anglicky
The presentation describes monitoring and traffic analysis in high-speed networks. We introduce hardware-acceleration for packet loss monitoring in up to 10 Gb/s networks. We present COMBO card family for fast pattern detection, generation of NetFlow statistics and traffic filtering. In detail we discuss NetFlow monitoring with FlowMon probe including typical network deployment etc.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:51