HAVELKOVÁ, Marie a Petr KACHLÍK. KVALITA ŠKOLNÍHO PROSTŘEDÍ A ŽÁCI S PORUCHAMI IMUNITNÍHO SYSTÉMU. Zdravotníctvo a sociálná práca. Slovensko: SAPIENTIA Bratislava, roč. 3, 3-4, 2 s. ISSN 1336-9326. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název KVALITA ŠKOLNÍHO PROSTŘEDÍ A ŽÁCI S PORUCHAMI IMUNITNÍHO SYSTÉMU
Název česky KVALITA ŠKOLNÍHO PROSTŘEDÍ A ŽÁCI S PORUCHAMI IMUNITNÍHO SYSTÉMU
Název anglicky SCHOOL ENVIRONMENT QUALITY AND PUPILS WITH IMMUNE SYSTEM DISORDERS
Autoři HAVELKOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant) a Petr KACHLÍK (203 Česká republika).
Vydání Zdravotníctvo a sociálná práca, Slovensko, SAPIENTIA Bratislava, 2008, 1336-9326.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/08:00027971
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky učitelé - prostředí základní školy, -poruchy imunitního systému - alergické dítě - astmatické dítě - zdravotní potíže - první pomoc.
Klíčová slova anglicky teachers - primary school environment - immune system - disorders - allergic child - asthmatic child - health problem - first aid
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MUDr. Marie Havelková, CSc., učo 1564. Změněno: 4. 6. 2009 11:00.
Anotace
Poruchy imunitního systému jsou řazeny mezi civilizační onemocnění současné populace. Nejčastějšími poruchami imunity jsou alergie a astma. V České republice postihují v současné době alergická onemocnění přibližně 30% dětí a 7% dětí je postiženo astmatem. Děti s alergií a astmatem tráví ve škole podstatnou část svého času. Je proto důležité, aby prostředí ve třídách základních škol bylo upraveno tak, aby u alergických žáků zbytečně nevyvolávalo zdravotní potíže. Učitel by měl být informován o tom, že má ve třídě dítě s poruchou imunitního systému a také o tom, o jaký typ poruchy imunity se u konkrétního školáka jedná. Učitel by měl být také schopen svému žákovi poskytnout první pomoc v případě, že by dostal záchvat. Výzkumná sondáž do prostředí vybraných základních škol přináší pohled na situaci, která v současné době v základních školách České republiky existuje. Z výzkumu vyplynulo, že je nezbytné zlepšit informovanost učitelů.
Anotace anglicky
Immune system disorders belong to the civilization diseases of present population. The most frequent immune disorders are allergy and asthma. Approximately 30% of children in the Czech Republic have allergy and 7% of children have asthma. Children with allergy and asthma spend an essential part of their time at school. Primary school environment should be therefore adapted not to cause needlessly health problems at pupils with allergy. A teacher should be aware of the presence of a child with immune system disorder in the class and of the type of the immune disorder in the concrete case. A teacher should also be able to provide first aid to a pupil who throws a fit of allergy. An investigation into chosen primary schools brings a perspective on the current situation in Czech primary schools. The research showed that awareness of the teachers has to be improved. Teachers themselves wish to know more about these problems and proposed measures for that improvement.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 10:12