HÁJEK, Roman a Michal HOLÁNEK. Lenalidomid v léčbě mnohočetného myelomu. Farmakoterapie. Praha: Farmakon Press s r.o., 2009, roč. 5, č. 2, s. 159-163. ISSN 1801-1209.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lenalidomid v léčbě mnohočetného myelomu
Název anglicky Lenalidomide (Revlimid) in the treatment of multiple myeloma
Autoři HÁJEK, Roman a Michal HOLÁNEK.
Vydání Farmakoterapie, Praha, Farmakon Press s r.o. 2009, 1801-1209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky lenalidomid; revlimid; mnohočetný myelom
Klíčová slova anglicky lenalidomid; revlimid; multiple myeloma
Štítky lenalidomid, multiple myeloma, revlimid
Změnil Změnila: Mgr. Anna Potáčová, Ph.D., učo 44190. Změněno: 29. 6. 2009 14:38.
Anotace
Lenalidomid je lék patřící spolu s thalidomidem do skupiny imunomodulačních látek, označovaných v literatuře jako IMiDs (ImmunoModulatory DrugS). Jde o léky s pozoruhodnou protinádorovou aktivitou především u mnohočetného myelomu (MM), ale i řady dalších nádorových onemocnění. Klinické úspěchy s thalidomidem, ale rovněž jeho teratogenní vlastnosti a vyšší četnost nežádoucích účinků, vedly k zahájení výzkumu dalších látek ze skupiny IMiDs. Prvním velmi úspěšným výstupem je lenalidomid, který dnes řadíme mezi tři nejperspektivnější léky v léčbě MM. Je to dáno jeho mimořádnou účinností, přijatelným profilem toxicity a snadnou aplikací u nemocných, neboť jde o perorální lék. Cílem tohoto souhrnného článku je představit stávající znalosti o tomto moderním léku u MM.
Anotace anglicky
Over the past 5 years, lenalidomide (Revlimid, Celgene Co., Summit, NJ, USA), a member of a class of drugs termed immunomodulatory drugs, has emerged as a significant weapon in the arsenal of cancer-therapeutics. The following review describes key clinical and mechanistic breakthroughs that have made lenalidomide a leading cancer therapeutic.
VytisknoutZobrazeno: 20. 5. 2024 08:55