RUDA, Aleš a Eduard HOFMANN. Possibilities of environmental education at the Department of Geography. In Proceedings of the HERODOT Conference in Ayvalik,. 2009. vyd. Turkey: The Herodot Thematic Network, 2009, s. 119-125, 335 s. ISBN 978-3-86664-586-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Possibilities of environmental education at the Department of Geography
Název česky Možnosti environmentálního vzdělávání na katedře geografie
Autoři RUDA, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí) a Eduard HOFMANN (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2009. vyd. Turkey, Proceedings of the HERODOT Conference in Ayvalik, od s. 119-125, 335 s. 2009.
Nakladatel The Herodot Thematic Network
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Turecko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/09:00035722
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-3-86664-586-8
Klíčová slova česky environmnetální vzdělávání; terénní výuka; integrace předmětů; environmentální výzkum
Klíčová slova anglicky environmental education; fieldwork; subject integrity; environmental surveys
Štítky environmental education, environmental surveys, fieldwork, subject integrity
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. RNDr. Aleš Ruda, Ph.D., učo 111102. Změněno: 13. 2. 2013 09:14.
Anotace
Environmental education has been considered as a necessary requirement for present university education, because it involves an effort to teach about natural environments function and how human activities can manage their behaviour and ecosystems in order to live sustainably. However, the world is rapidly becoming a more complex place. As a result, we must expect greater academic achievement from our students today to be adequately prepared for the challenges of tomorrow. Faculty of education offers many subjects dealing with the environment. On the one hand they are understood as a tool how to protect the nature (the ecosystem approach) on the other hand it is considered as an environment with human and nature relations (the geosystem approach). Geography subjects are more focused on the landscape synthesis. Nowadays Standards for Environmental Education are being developed at the Department of Geography as a response to curriculum revising.Results are based on department research.
Anotace česky
V českých školách se podle MŠMT prosazuje výchova k péči o životní prostředí již od 70. let 20. století, přičemž od 80. let se vžilo označení ekologická výchova. Jejím cílem bylo od samého počátku probouzet zájem o přírodu a organismy a vést tak k odpovědnému chování ke světu, lidem a přírodě. Otázkou zůstává, kdo jiný než geograf by měl takový předmět vyučovat. Který jiný pedagog získá během svého vzdělání prostorový pohled při řešení ekonomických, sociálních, environmentálních či politických úloh jak z přírodovědného, tak z humánního úhlu pohledu? Odpověď je zdánlivě jednoduchá, ano měli. Implementace do univerzitního vzdělání se však zdá být obtížněji řešitelná. Většina poznatků i nezbytných dovedností je mnohdy podávána izolovaně nejen za každý obor, ale i předmět zvlášť. A právě environmentální vzdělávání by mělo být provázáno všemi dotčenými předměty z různých úhlů pohledu, ale se stejným závěrem. Navíc by nemělo být izolováno od informací, které přináší biologie, fyzika, chemie, historie, výtvarná výchova a další vědní obory. Tento příspěvek je proto věnován tolik nezbytnému integrovanému přístupu, který snaží katedra geografie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity prosadit v nově akreditovaných studijních programech. Výsledky jsou založeny na katedrálním výzkumu.
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 15:05