ŘIHÁČEK, Tomáš. Hranice místa z hlediska zvukového prostředí. In FERENČUHOVÁ, Slavomíra, Lucie GALČANOVÁ, Magdalena HLEDÍKOVÁ a Barbora VACKOVÁ. Město : proměnlivá ne/samozřejmost. Praha: nakladatelství Pavel Mervart, 2009, s. 197-216. ISBN 978-80-86818-86-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hranice místa z hlediska zvukového prostředí
Název anglicky Place boundaries from the sonic environment perspective
Autoři ŘIHÁČEK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Město : proměnlivá ne/samozřejmost. od s. 197-216, 20 s. 2009.
Nakladatel nakladatelství Pavel Mervart
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00035748
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-86818-86-3
UT WoS 000272158900009
Klíčová slova česky sonosféra; deskriptivní model sonosféry; hranice místa
Klíčová slova anglicky soundscape; descriptive model of soundscape; place boundaries
Štítky descriptive model of soundscape, place boundaries, soundscape
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Tomáš Řiháček, Ph.D., učo 21252. Změněno: 21. 6. 2017 17:11.
Anotace
Předkládaný text se zamýšlí nad specifiky hranic místa z hlediska městského zvukového prostředí. Díky odlišné fenomenologii zraku a sluchu se tyto zvukové hranice liší svou povahou od vizuálně chápaných hranic - jsou spíše prolínáním a spojováním než oddělováním a vymezováním. Město je charakteristické vysokou hustotou zvukově kontrastních míst a problematika vzájemného prolínání jejich zvukových prostředí je tedy významným tématem jak z pohledu místa a jeho identity, tak z pohledu jedince a jeho prožitku. Příspěvek nejprve nastiňuje fenomenologické odlišnosti mezi zrakem a sluchem. Poté představuje deskriptivní model sonosféry (zvukového prostředí místa), tvořený čtyřmi komponentami: dominantou, popředím, horizontem a prostorem. Tento model je následně použit pro analýzu fenoménu zvukových hranic, jeho možných podob, souvislostí a hypotetických konsekvencí.
Anotace anglicky
The paper is focused on the specifics of place boundaries from the urban sonic environment perspective. Due to different phenomenology of vision and hearing, these sonic boundaries differ in their nature from visually perceived boundaries - they are more mingeling and connecting than dividing and demarcating in nature. A city is characterized by high density of acoustically contrasting places and therefore, the problem of mutual penetration of their soundscapes is an important matter both from the viewpoint of place and its identity and from the viewpoint of individual experience. The paper first outlines phenomenological differences between vision and hearing. Then a descriptive model of soundscape (sonic environment of a place) is introduced, consisting of four components: dominant sound, foreground, horizon and space. This model is subsequently used for an analysis of the sonic boundary phenomenon, its possible forms, connections and hypothetical consequences.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:54