POUR, Luděk, Roman HÁJEK a Zdeněk ADAM. Výběr bisfofonátu k léčbě kostního postižení u pacientů s prokázanou malignitou. Klinická onkologie. Brno,: Medica Healthworld a.s., 2005, roč. 18, č. 5, s. 172-177. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výběr bisfofonátu k léčbě kostního postižení u pacientů s prokázanou malignitou
Název anglicky The right choice of bisphosphonates for treatment of cancer patients with metastatic bone disease
Autoři POUR, Luděk (203 Česká republika, garant), Roman HÁJEK (203 Česká republika) a Zdeněk ADAM (203 Česká republika).
Vydání Klinická onkologie, Brno, Medica Healthworld a.s. 2005, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/05:00035965
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky bisfosfonáty; metastatické kostní postižení; hyperkalcémie
Klíčová slova anglicky bisphosphonates; metastatic bone disease; hypercalcemia
Štítky bisphosphonates, hypercalcemia, metastatic bone disease
Změnil Změnila: Mgr. Anna Potáčová, Ph.D., učo 44190. Změněno: 24. 6. 2009 12:20.
Anotace
Bisfosfonáty jsou poměrně širokou skupinou léků, již od roku 1980 užívané pro léčbu onemocnění spojených s resorpcí kosti. Chemicky se jedná o analoga pyrofosfátů, kde je centrální atom kyslíku nahrazen uhlíkem,vzniká tedy charakteristická vazba P-C-P. Tato vazba je velmi odolná působení hydrolitických enzymů a tedy velice stabilní, zároveň centrální atom uhlíku dovoluje vazbu postranních řetězců a tím získání důležitých biologických vlastností. Bisfosfonáty existují v perorální i parenterální formě. Jejich užívání dnes patří mezi standardní léčebné postupy u metastáz nádorů do kostí všetně mnohočetného myelomu, Pagetovy choroby a osteoporózy. Jejich významnou indikací je rovněž maligní hyperkalcémie. V následujícím textu se pokusíme popsat a porovnat jednotlivé bisfosfonáty a pomoci tak s výběrem bisfosfonátu pro onkologickou indikaci.
Anotace anglicky
Bisphosphonates have been used for treatment of bone resorption related diseases since the year 1980. These substances are analogues of pyrophosphates with the haracteristic chemical P-C-P bond. This chemical bond is very stable and it allows bonding of another molecules, thus acquiring important biological qualities. Bisphosphonates are available in parenteral and oral pharmaceutical forms. Using of bisphosphonates is a standard treatment in cancer with bone metastases, multiple myeloma, Paget's disease and osteoporosis. They are used in treatment of malignant hypercalcemia as well. In this review we attempt to compare various bisphosphonate forms to facilitate selection of bisphosphonates for oncological patients.
VytisknoutZobrazeno: 4. 9. 2024 10:57