HOFMAN, Jakub, Pavel ČERMÁK, Milan SÁŇKA a Radim VÁCHA. Application of sediments on agricultural soils: status quo, potential, and limits. In Environmental changes and biological assessment IV. Ostrava: Ostravská Univerzita, 2008, s. 31-35, 4 s. ISBN 978-80-7368-451-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Application of sediments on agricultural soils: status quo, potential, and limits
Název česky Aplikace sedimentů na zemědělské půdy: status quo, potenciál a limity
Autoři HOFMAN, Jakub (203 Česká republika, garant), Pavel ČERMÁK (203 Česká republika), Milan SÁŇKA (203 Česká republika) a Radim VÁCHA (203 Česká republika).
Vydání Ostrava, Environmental changes and biological assessment IV. od s. 31-35, 4 s. 2008.
Nakladatel Ostravská Univerzita
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00028324
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7368-451-8
Klíčová slova anglicky soil; dredged sediment
Štítky dredged sediment, soil
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D., učo 22745. Změněno: 24. 2. 2010 20:40.
Anotace
The objective of this contribution is to introduce the actual problems related to the sediment application on agricultural soils. High volumes of sediment are removed from rivers, streams and ponds routinely. The subsequent usage of the dredged sediments is an important environmental topic. This material is reach of nutrients and organic matter, but also contains high levels of contaminants and the awareness of this contamination causes that the dredged sediments are mostly treated as wastes. This leads to administrative difficulties, economical losses and environmental problems. Special legislative for the dredged sediments does not exist and their management is related to the several separated legislatives. New directive for the dredged sediments has been developed since 2005, but it is not still valid and it has also several parts which shall be improved. A new project has been started in 2008 which is focused on the new directive adjustment and on the measuring new experimental results. It should help in the future to decide correctly if to handle the sediments as beneficial substrate or as wastes.
Anotace česky
Cílem tohoto příspěvku je představit aktuální stav v problematiky vytěžených sedimentů řek a nádrží a jejich aplikace na zemědělskou půdu. Kvůli managementu v povodí se odstraňují velké objemy sedimentů, které představují materiál s dobrými vlastnostmi (vysoký obsah živin, organického materiálu, struktura), i když často trpící vysokým obsahem kontaminantů. Další osud vytěžených sedimentů je legislativně nejasný a je spojen s administrativními těžkostmi, ekonomickými ztrátami a environmentálními problémy. Často je s tímto materiálem zacházeno jako s odpadem, i když jeho využití pro úpravu terénu či na zemědělské půdě jako hnojiva je ve shodě s filosofií trvale udržitelného rozvoje. Pro vytěžené sedimenty je od roku 2005 vyvíjena nová vyhláška, ale není zatím platná a také v několika ohledech je potřeba její vyladění. Nový projekt, který je představen v tomto příspěvku, si klade za cíl aktualizaci návrhu vyhlášky a doplnění experimentálních poznatků z této problematiky.
Návaznosti
QH82083, projekt VaVNázev: Možnosti a limity využití říčních a rybničních sedimentů v zemědělství.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Možnosti a limity využití říčních a rybničních sedimentů v zemědělství
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 00:00