DVOŘÁK, Zdeněk, Jiří VESELÝ, Eva KONVIČKOVÁ, Tomáš VÝŠKA, Tomáš MRÁZEK, Lucie KUČEROVÁ a Ivana HALAČKOVÁ. Pediatr a terapie rozštěpových vad obličeje. Česko-slovenská pediatrie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2009, roč. 64, č. 3, s. 135-140. ISSN 0069-2328.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pediatr a terapie rozštěpových vad obličeje
Název česky Pediatr a terapie rozštěpových vad obličeje
Název anglicky Paediatrician and Therapy of Orofacial Clefts
Autoři DVOŘÁK, Zdeněk, Jiří VESELÝ, Eva KONVIČKOVÁ, Tomáš VÝŠKA, Tomáš MRÁZEK, Lucie KUČEROVÁ a Ivana HALAČKOVÁ.
Vydání Česko-slovenská pediatrie, Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2009, 0069-2328.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Rozštěp obličeje; rozštěp rtu a patra; multidisciplinární péče; kojení; výživa dítěte s rozštěpem obličeje
Klíčová slova anglicky Orofacial cleft; cleft lip and palate; multidisciplinary treatment; brest feeding; nursing; feeding of a newborn with CLP
Štítky brest feeding, cleft lip and palate, multidisciplinary treatment, nursing, Orofacial cleft
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Zdeněk Dvořák, Ph.D., učo 16688. Změněno: 12. 4. 2010 14:30.
Anotace
Péče o děti s rozštěpem obličeje je v ČR soustředěna do rozštěpových center, kde se na jejich léčbě podílí řada odborníků. Do multidisciplinárního týmu patří plastický a maxilofaciální chirurg, ortodontista, protetik, stomatolog, klinický pediatr, foniatr, logoped, ORL lékař, genetik a psycholog. Díky vysoké incidenci (1 dítě s rozštěpem obličeje na 600 zdravě narozených v ČR) se každý pediatr poskytující primární péči ve své praxi setká s dětmi postiženými rozštěpovou vadou obličeje. Následné sdělení je zaměřeno na pediatrickou stránku problematiky péče o rozštěpové pacienty.
Anotace anglicky
In the Czech Republic the treatment of children with cleft lip and palate is concentrated in cleft centres and is carried out by a range of specialists. Health care specialties involved with the treatment of clefts include plastic and maxillofacial surgery, orthodontics, prosthetics, pediatric dentistry, paediatrics, speech language pathology, otolaryngology, genetics and psychology. Thanks to a high incidence rate (one child with a facial cleft per 600 healthy newborns in the Czech Republic) each pediatrician providing primary treatment meets children with facial cleft defects in the course of his work experience. Following communication is aimed at the pediatric side of cleft lip and palate patients treatment.
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 07:53