VYBÍHAL, Václav a Martin SMRČKA. Orbitozygomatický přístup u supraselárních lézí. Rozhledy v Chirurgii. Praha: Česká Lékařská Společnost JEP, 2004, roč. 83, č. 2, s. 58-61. ISSN 0035-9351.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Orbitozygomatický přístup u supraselárních lézí
Název česky Orbitozygomatický přístup u supraselárních lézí
Název anglicky Orbitoozygomatic Approach to Surasellar Lesions
Autoři VYBÍHAL, Václav (203 Česká republika, garant) a Martin SMRČKA (203 Česká republika).
Vydání Rozhledy v Chirurgii, Praha, Česká Lékařská Společnost JEP, 2004, 0035-9351.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky orbitozygomatický přístup; pterionální přístup; supraselární léze
Klíčová slova anglicky orbitozygomatic approach; pterional approach; suprasellar lesion
Štítky orbitozygomatic approach, pterional approach, suprasellar lesion
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: MUDr. Václav Vybíhal, Ph.D., učo 33992. Změněno: 26. 6. 2009 09:23.
Anotace
Článek se zabývá orbitozygomatickým přístupem používaným v terapii chorobných procesů v oblasti přední, střední a také horní třetiny zadní jámy lebeční se zaměřením na supraselární léze. Je zde popsán operační postup po jednotlivých krocích včetně možných komplikací. Následně jsou diskutovány různé modifikace orbitozygomatického přístupu a tako jsou zmíněny práce autorů zabývajících se srovnáním různých přístupů na základě kvantifikačních kritérií. Tento přístup je metodou volby v léčbě supraselárních lézí, zejména značně objemných expanzí, umožňuje větší radikalitu při resekci vzhledem k rozšíření oepračního pole a snadnější manipulaci v hloubce intrakrania.
Anotace anglicky
The article deal with the orbitozygomatic approach used in the treatment of pathological processes located in the anterior, medial and superior third of the posterior cranial fossa with special attention paid to suprasellar lesions. It presents a step-by-step guide to the surgical procedure, including potential complications. Furthermore, various modifications of the orbitozygomatic approach are discussed and several references from other authors are quoted with respect to the comprarison of different approaches based on quantification criteria. The orbitozygomatic approach is the method of choice in the treatment of suprasellar lesions, in particular in the case of voluminous expansion. It alloqs for more radical resection, because the operational field is more extensive and operation in deep intracranial structures is easier.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 02:15