J 2008

RAPD and rep-PCR fingerprinting for characterization of Bifidobacterium species

KŘÍŽOVÁ, Jana, Alena ŠPANOVÁ a Bohuslav RITTICH

Základní údaje

Originální název

RAPD and rep-PCR fingerprinting for characterization of Bifidobacterium species

Název česky

Charakterizace druhů bifidobakterií pomocí RAPD a rep-PCR

Autoři

KŘÍŽOVÁ, Jana (203 Česká republika), Alena ŠPANOVÁ (203 Česká republika, garant) a Bohuslav RITTICH (203 Česká republika)

Vydání

Folia Microbiologica, Praha, Mikrobiologický ústav AV ČR, 2008, 1874-9356

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

Genetika a molekulární biologie

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 1.172

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00028069

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000255837600001

Klíčová slova česky

bifidobakterie; charakterizace; RAPD; rep-PCR

Klíčová slova anglicky

Bifidobacterium; characterization; RAPD; rep-PCR

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 28. 6. 2009 14:36, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Anotace

V originále

DNA fingerprinting methods, RAPD with 7 random primers, and rep-PCR using both BOXAIR and (GTG)(5) ones, were used for the discrimination of 16 type and collection Bifidobacterium strains of 9 species of human origin, B. animalis ssp. animalis and B. animalis ssp.lactis and 7 Bifidobacterium strains collected in the Culture Collection of Dairy Microorganisms (CCDM).

Česky

Pomocí figerprintových metod, RAPD se 7 primery a rep-PCR, s primery BOXAIR a(GTG)(5),bylo analyzováno 16 typových a sbírkových kmenů zahrnující 9 druhů lidského původu, druhy B. animalis ssp. animalis a B. animalis ssp.lactis a 7 kmenů ze Sbírky mlékařských kultur (CCDM).

Návaznosti

MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
QF3169, projekt VaV
Název: Využití postupů na bázi molekulární genetiky při získávání nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro výrobu funkčních potravin
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Využití postupů na bázi molekulární genetiky při získávání nových kmenů bakterií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro výrobu funkčních potravin