BARÁKOVÁ, Blanka. Spravedlnost, rovnost a morálky v právu. In Dny práva - 2008 - Days of Law. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2008, s. 148-149. ISBN 978-80-210-4733-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Spravedlnost, rovnost a morálky v právu
Název anglicky Fairness, equality and morality in Law
Autoři BARÁKOVÁ, Blanka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Brno, Dny práva - 2008 - Days of Law, od s. 148-149, 2 s. 2008.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/08:00042623
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-4733-4
Klíčová slova česky Morálka; spravedlnost; rovnost
Klíčová slova anglicky Fairness; equality; morality; rule of law; legal system
Štítky Equality, Fairness, legal system, morality, Rule of Law
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Zejdová, učo 2159. Změněno: 4. 5. 2011 15:24.
Anotace
Pokoušet se definovat pojem spravedlnost vyčerpávajícím způsobem, tak, aby nevyvolával žádné další pochybnosti o úplnosti a komplexnosti takového vyjádření, na tomto místě zřejmě nemá větší význam, neboť celá řada významných právních teoretiků a filozofů se o takovou definici v historii pokoušela. Uchopitelnost tohoto pojmu je nesmírně obtížná. Přesto platné právo s pojmem spravedlnosti počítá, ač jej neumí s konečnou platností definovat, je to kritérium, kterým hodnotu a kvalitu právních norem stále poměřujeme, i když k dokonalosti chybí stále mnoho. Nejinak tomu je i dnes. Právo dnešní doby je poznamenáno mnohými nešvary, košatý právní řád který se začasto snaží o detailní úpravy všech možných i nemožných situací téměř neumožňuje jeho komplexní poznání, avšak, což je horší, jednotlivé právní normy často postrádají logiku spojení do organického celku - jsou rozporuplné a výsledkem může být naprostá nejistota jak soudce, tak adresáta práva, a jejich následný pocit, že spravedlnosti opět nebylo učiněno zadost. Nakolik naplňujeme, realizací současného právního řádu, společenskou potřebu spravedlnosti ?
Anotace anglicky
There is no possibility to define fairness without giving rise to other doubts about integrity and complexity of this statement because a great number of significant jurists and philosophers had already tried to define it in the past. Discriminability of this term is consumedly complicated. Despite of this the laws use the term fairness without defining it, it is a standard how we are measuring value and quality of legal rule, but there is still a lot to excellence. Nowadays there is no difference. The law of these times is stigmatized by many abuses, spreading legal order which is often trying to regulate all possible and impossible situations but it is impossible to recognize it in detail however the worst is that the particular legal rules are without a logical connection with an organic complex- they are inconsistent and they can lead to uncertainty of the judge, of the law recipient and their feeling that it was unjust. So how we are satisfying the need of fairness by realizing the actual law order?
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 10:33