BĚLKA, Luboš. Háríti: Obrazy buddhistické bohyně. In Lukáš Pecha (ed.), Orientalia Antiqua Nova VIII. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni. s. 56-68. ISBN 978-80-87094-13-6. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Háríti: Obrazy buddhistické bohyně
Název česky Háríti: Obrazy buddhistické bohyně
Název anglicky Háríti: Buddhist Goddess Images
Autoři BĚLKA, Luboš (203 Česká republika, garant).
Vydání Plzeň, Lukáš Pecha (ed.), Orientalia Antiqua Nova VIII, od s. 56-68, 13 s. 2009.
Nakladatel Západočeská univerzita v Plzni
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/09:00029413
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-87094-13-6
Klíčová slova anglicky Buddhist Goddess Images; Iconography; Tibetan Buddhism
Štítky Buddhist Goddess Images, iconography, Tibetan Buddhism
Změnil Změnil: doc. PhDr. Luboš Bělka, CSc., učo 1764. Změněno: 10. 7. 2009 15:14.
Anotace
Text se zabývá obrazeními buddhistického ženského božstva, bohyně Háríti. Buddhistická, zejména pak severní (tibetská, mongolská a burjatská) ikonografie a mytologie Háríti nebyla doposud příliš podrobně zpracována; její čínské a japonské podoby a mýty naopak v literatuře nacházejí relativně bohaté ztvárnění. Z dosavadních publikovaných zobrazení a z analýzy vlastního materiálu bylo tedy možné vytvořit dosud nepublikovanou pracovní typologii zobrazení Háríti v tibetském, mongolském a burjatském prostředí. Pro větší přehlednost a jednoduchost byl jeden typ na základě jeho četnosti výskytu vybrán jako základní. Ostatní se k němu vztahují pouze komparativně, tj. ze srovnání odlišností mezi nimi a základním typem se vyčleňují další typy. V žádném případě však nelze tvrdit, že základní typ představuje výchozí zobrazení, ze kterého by se ostatní typy odvíjely v čase a prostoru. Pro stanovení "genetických" (či vlastně spíše "memetických") vztahů mezi zde publikovanými typy by bylo třeba vykonat rozsáhlý výzkum výskytu zobrazení Háríti v Asii, zjistit jednotlivé linie přenosu kultu a příslušných zobrazení, a to jak v časové, tak i prostorové dimenzi. Jinými slovy, pro stanovení skutečného základního vývojového typu zobrazení Háríti je podmínkou podrobné časoprostorové zmapování kultu, textů a především zobrazení. Teprve po této deskriptivní fázi by bylo možné pokusit se stanovit, kdy a kde a hlavně v jaké podobě existovalo "výchozí zobrazení", tj. základní vývojový typ zobrazení, vizuální archetyp buddhizované Háríti. Navíc lze předpokládat, že by se nemuselo nutně jednat o jeden typ, mohlo by jich koexistovat více vzhledem k původní nejednoznačnosti Háríti.
Anotace anglicky
From the so far published depictions and analyses of own material it was possible to create a not yet published working typology of depictions of Háríti in Tibetan, Mongolian and Buryat environment. For greater clarity and simplicity, one type was chosen as the basic one, dependent on the frequency of its occurrence. The others refer to it only comparatively, i.e. other types are distinguished by comparison of differences. However, we cannot say that the basic type represents an initial depiction, from which the other types would derive in time and in space. To determine "genetic" (or more likely "memetic") relations between the types published here, extensive research of Háríti in Asia dimensions would have to be carried out and respective transmission lines of the cult and the relevant depictions both in time and space would have to be ascertained. In other words, for the determination of the real basic type of development of Hárítis depictions the prerequisite is to survey the cult, the texts and above all the depictions. Only after this descriptive phase, it would be possible to determine when and where and in what form the "initial depiction", i.e. the basic developmental type of depiction, a visual archetype of "Buddhizied" Háríti existed. Moreover, we can assume that it need not be one type; due to the original ambiguity of Háríti several types may have co-existed.
Návaznosti
GA401/08/0762, projekt VaVNázev: Božstva tibetských náboženství v religionistickém přístupu
Investor: Grantová agentura ČR, Božstva tibetských náboženství v religionistickém přístupu
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:12