LYČKOVÁ, Taťána, Viktória ČEJKOVÁ a Alois KONEČNÝ. Vývoj pojistného trhu životního pojištění pod tíhou finanční krize. In Evropské finanční systémy 2009 - Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference. Brno: Masarykova univerzita, 2009, s. 252-255. ISBN 978-80-210-4882-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vývoj pojistného trhu životního pojištění pod tíhou finanční krize
Název anglicky Development of the life insurance market affected by the financial crisis
Autoři LYČKOVÁ, Taťána, Viktória ČEJKOVÁ a Alois KONEČNÝ.
Vydání Brno, Evropské finanční systémy 2009 - Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference, od s. 252-255, 4 s. 2009.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-4882-9
Klíčová slova česky životní pojištění; pojistný trh; předepsané pojistné; důchodový systém; finanční krize
Klíčová slova anglicky life insurance; insurance market; premium; pension scheme; financial crisis
Štítky Financial crisis, Insurance Market, Life Insurance, pension scheme, premium
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Taťána Lyčková, učo 63341. Změněno: 14. 9. 2009 12:00.
Anotace
Úroveň pojistného trhu životního pojištění je jedním z ukazatelů vyspělosti dané ekonomiky. Využívání a obliba produktů životního pojištění ze strany obyvatel je žádoucí nejen z pohledu samotných pojistitelů, ale především z pohledu státních orgánů, které v něm vidí alternativní způsob spoření na stáří a tedy i jeden z možných nástrojů, jak odlehčit státním důchodovým systémům. Je proto záhodno sledovat neustále jeho tendence a identifikovat faktory ovlivňující jeho vývoj. Předmětem tohoto příspěvku je zhodnocení vývoje pojistného trhu životního pojištění v letech 2003-2008 se zaměřením na posouzení efektů hospodářské krize.
Anotace anglicky
Level of the life insurance market is one of the indicators of an economic development. Using the life insurance products and its popularity among people is profitable not only for the insurance companies but even for the public authorities as an alternative way of savings for old age and accordingly one of the possible instruments how to relieve the state pension schemes. Therefore, it is advisable to keep monitoring its trends and identifying factors which affect its development. The scope of the paper is an evaluation of the life insurance market development in 2004-2008 with a focus on the assessment of the effects relating to the economic crisis.
VytisknoutZobrazeno: 28. 5. 2024 03:17