J 2009

Tři oříšky pro Popelku...a nebo čtyři?

PISKÁČKOVÁ, Zlata a Halina MATĚJOVÁ

Základní údaje

Originální název

Tři oříšky pro Popelku...a nebo čtyři?

Název česky

Tři oříšky pro Popelku...a nebo čtyři?

Název anglicky

Nutritional aspects of nuts

Autoři

PISKÁČKOVÁ, Zlata (203 Česká republika, garant, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Výživa a potraviny, Praha, výživaservis s.r.o, 2009, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/09:00036297

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

nuts; fatty acid; health

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 15. 2. 2012 18:54, Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.

Anotace

V originále

Výzkumy v posledních letech přinášejí přesvědčivé důkazy o pozitivním účinku ořechů na lidské zdraví. Pozornost je soustředěna zejména na frekvenci konzumace ořechů a výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Při pravidelné konzumaci ořechů byl pozorován jejich příznivý vliv na hladinu krevních lipidů (zvláště cholesterolu) a na tělesnou hmotnost. Článek podává přehled vědeckých důkazů o prospěšných účincích ořechů na lidské zdraví, popisuje biologické mechanismy a jednotlivé složky ořechů, které v těchto dějích sehrávají významnou roli.

Anglicky

Research in the last years suggests that nuts can positively affect human organism. The greates concern was focused on the frequent nut consumption and the incidence of cardiovascular diseases. The article brings the results and scientific evidence to support the role of nuts in healthful eating and it deals with understanding of the biological mechanism of important componenets found in nuts.