2009
Tři oříšky pro Popelku...a nebo čtyři?
PISKÁČKOVÁ, Zlata a Halina MATĚJOVÁZákladní údaje
Originální název
Tři oříšky pro Popelku...a nebo čtyři?
Název česky
Tři oříšky pro Popelku...a nebo čtyři?
Název anglicky
Nutritional aspects of nuts
Autoři
PISKÁČKOVÁ, Zlata (203 Česká republika, garant, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Výživa a potraviny, Praha, výživaservis s.r.o, 2009, 1211-846X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/09:00036297
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
nuts; fatty acid; health
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 15. 2. 2012 18:54, Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
V originále
Výzkumy v posledních letech přinášejí přesvědčivé důkazy o pozitivním účinku ořechů na lidské zdraví. Pozornost je soustředěna zejména na frekvenci konzumace ořechů a výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Při pravidelné konzumaci ořechů byl pozorován jejich příznivý vliv na hladinu krevních lipidů (zvláště cholesterolu) a na tělesnou hmotnost. Článek podává přehled vědeckých důkazů o prospěšných účincích ořechů na lidské zdraví, popisuje biologické mechanismy a jednotlivé složky ořechů, které v těchto dějích sehrávají významnou roli.
Anglicky
Research in the last years suggests that nuts can positively affect human organism. The greates concern was focused on the frequent nut consumption and the incidence of cardiovascular diseases. The article brings the results and scientific evidence to support the role of nuts in healthful eating and it deals with understanding of the biological mechanism of important componenets found in nuts.