HOLÁ, Markéta, Karel NOVOTNÝ, Jozef KAISER, David HAHN, Praason DIWAKAR, Jiří KALVODA, Hana NOVÁKOVÁ a Viktor KANICKÝ. Elemental Distribution in Fish Scales Using LIBS and LA-ICP-MS Methods. In NASLIBS 2009. New Orleans: Mississippi State University, 2009, s. 101.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Elemental Distribution in Fish Scales Using LIBS and LA-ICP-MS Methods
Název česky Určení prvkové distribuce v rybích šupinách pomocí metod LIBS a LA-ICP-MS
Autoři HOLÁ, Markéta, Karel NOVOTNÝ, Jozef KAISER, David HAHN, Praason DIWAKAR, Jiří KALVODA, Hana NOVÁKOVÁ a Viktor KANICKÝ.
Vydání New Orleans, NASLIBS 2009, s. 101-101, 2009.
Nakladatel Mississippi State University
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky LIBS; LA-ICP-MS; rybí šupiny; prvková distribuce
Klíčová slova anglicky LIBS; LA-ICP-MS; fish scales; elemental distribution
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: prof. RNDr. Viktor Kanický, DrSc., učo 408. Změněno: 29. 4. 2011 14:50.
Anotace
The information about an elemental distribution in fish scales can give insight to the degree of water pollution in the period of the fishs life. Samples of recent fish scales from fresh water lakes were studied. The suitability of two different techniques allowing the elemental mapping was proven Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) and Laser Ablation Inductively Coupled Mass Spectrometry (LA-ICP-MS).
Anotace česky
Informace o prvkové distribuci v rybích šupinách odráží změny v znečištění vody během života ryb. Byly studovány šupiny ryb žijících v součastné době ve vybraných jezerech. Pro sledování distribuce prvků byly použity dvě metody - spektroskopie laserem buzeného plazmatu LIBS a laserová ablace ve spojení s hmotnostní spektrometrií indukčně vázaného plazmatu LA-ICP-MS.
Návaznosti
ME08002, projekt VaVNázev: Použití spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) a laserové ablace ve spojení s ICP-OES/MS spektroskopií pro chemické mapování biominerálů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Použití spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) a laserové ablace ve spojení s ICP-OES/MS spektroskopií pro chemické mapování biominerálů, Program výzkumu a vývoje KONTAKT (ME)
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 12:59