KACHLÍK, Petr a Marie HAVELKOVÁ. Attitudes and opinions of pupils 3 selected schools in the South Moravian region on the issue of pathological dependency. In HORKÁ, H. et al. (Eds.). Anotace 5. Mezinárodní konference Škola a zdraví pro 21. století. 2009. ISBN 978-80-7392-098-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Attitudes and opinions of pupils 3 selected schools in the South Moravian region on the issue of pathological dependency
Název česky Postoje a názory žáků 3 vybraných škol v Jihomoravském kraji k problematice patologických závislostí
Autoři KACHLÍK, Petr a Marie HAVELKOVÁ.
Vydání HORKÁ, H. et al. (Eds.). Anotace 5. Mezinárodní konference Škola a zdraví pro 21. století, 2009.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7392-098-2
Klíčová slova česky dotazník; město; návyková látka; názor; postoj; prevence; vesnice; základní škola; závislost; žák
Klíčová slova anglicky questionnaire; city; addictive substance; opinion; attitude; prevention; village; primary school; addiction; pupil
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 31. 8. 2009 15:08.
Anotace
In 2009 it was using an anonymous interview asked 250 second-level students of three elementary schools in the South Moravian region. Were compared responses of respondents from urban and rural environment. The investigation revealed that pupils from the town of benevolence towards drugs is higher than for pupils from the village, but not in the classification by sex. In the town the children strongly the views of peers operating in the village is dominated by the media, schools and parents have addiction issues, unfortunately, only a minimal effect. Most of the pupils, depending on the alcohol and nicotine to think that this is a private matter of each person, if it poses a threat to their surroundings. The majority of respondents would also prohibit gaming machines and agrees to ban smoking in public places. The impetus for drug use is frequently considered curiosity, the impact of party or friends, escape from problems, the need to improve your mood and fight off depression. The biggest concern according to the sample are related to addiction, damage to health and loss of control. Addressed the children are aware of the dangers of drugs, tried to help in the case, if one of their loved ones had a problem. When meeting with the addict to them most fitting regret, and condemnation and fear. The dependence of a large part of the sample associated with disease or crime. The majority of respondents considers that cannabis legalization interest would not stumble on it, and that the current penalties for the manufacture, sale and possession of illegal drugs are low, and therefore should be increased.
Anotace česky
V roce 2009 bylo pomocí anonymního dotazování osloveno 250 žáků druhého stupně tří základních škol v Jihomoravském kraji. Byly porovnány odpovědi respondentů z městského a vesnického prostředí. Šetření ukázalo, že u žáků z města je benevolence vůči drogám vyšší než u žáků z vesnice, což ale neplatí při třídění podle pohlaví. Ve městě na děti silně působí názory vrstevníků, na vesnici dominují média, škola a rodiče mají v problematice závislostí bohužel jen minimální vliv. Většina žáků si o závislosti na alkoholu a nikotinu myslí, že jde o soukromou věc každého člověka, pokud tím neohrožuje své okolí. Většina respondentů by také zakázala hrací automaty a souhlasí se zákazem kouření na veřejných místech. Za impuls k užívání drog je nejčastěji považována zvědavost, vliv party nebo kamarádů, únik od problémů, potřeba zlepšit si náladu a zahnat depresi. Největší obavy jsou podle mínění vzorku spojeny se vznikem závislosti, poškozením zdraví a ztrátou kontroly. Oslovené děti si uvědomují nebezpečí spojené s drogami, snažily by se pomoci v případě, kdyby někdo z jejich blízkých měl problém. Při setkání s narkomanem se jim nejčastěji vybavuje lítost, dále odsouzení a strach. Závislost velká část vzorku spojuje s nemocemi nebo kriminalitou. Většina respondentů zastává názor, že legalizováním konopí by zájem o něj nepoklesl, dále, že současné tresty za výrobu, prodej a držení nelegálních drog jsou nízké, a proto by měly být zvýšeny.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 21:52