KIMÁKOVÁ, Tatiana a Petr KACHLÍK. About fiber. In HORKÁ, H. et al. (Eds.). Anotace 5. Mezinárodní konference Škola a zdraví pro 21. století. 2009. ISBN 978-80-7392-098-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název About fiber
Název česky O vláknině
Autoři KIMÁKOVÁ, Tatiana a Petr KACHLÍK.
Vydání HORKÁ, H. et al. (Eds.). Anotace 5. Mezinárodní konference Škola a zdraví pro 21. století, 2009.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7392-098-2
Klíčová slova česky vláknina; druhy vlákniny; výživa; civilizační choroby
Klíčová slova anglicky fiber; kind of fibers; nutrition; civilization diseases
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 31. 8. 2009 16:03.
Anotace
Lifestyle is among the most important, the decisive factor in relation to health. Its share of overall health status is estimated at 60% - 70%. Unhealthy way of life has an impact on premature mortality, mainly due to cardiovascular and cancer diseases. Do lifestyle modifiable summary (susceptible) risk factors, ranks alongside physical activity, negatice smoking and alcoholism, obesity, diabetes and other nutrition and in particular eating habits. Many of the works published in professional journals is known that Slovakia and the Czech Republic ranks among countries with the highest incidence of cancer of the colon and rectum in the world. One reason the state is incorrect dietary habits, particularly the chronically low intake of vegetables, fruits, cereals and legumes. Low income, not only fiber but also antioxidants, which protect the organism against the action of free oxygen radicals. The current daily intake of fiber is estimated at 15 - 20 g (ideal would be at least 30 g daily). Compared with our ancestors is to a significant difference, which was not left without health consequences. The article is discussed in more detail the definition of fiber, its division into insoluble and soluble, the second fiber, fiber in the diet and its positive effect in the body.
Anotace česky
Životní styl patří mezi najdůležitější, rozhodující faktor vo vztahu k zdraví. Jeho podíl na celkovém zdravotním stavu sa odhaduje na 60 % - 70 %. Nezdravý způsob života má vliv na predčasnou úmrtnost, způsobenou zvláště srdečně cévními a onkologickými chorobami. K životnímu stylu, souhrnu modifikovatelných (ovlivnitelných) rizikových faktorů, řadíme kromě tělesné aktivity, problematiky kouření a alkoholismu, obezity, diabetu či jiných zvláště výživu a stravovací návyky. Z mnoha prací publikovaných v odborném tisku vyplývá, že Slovensko spolu s Českou republikou patří mezi země s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku na světě. Jednou z příčin daného stavu jsou nevhodné stravovací návyky, zvláště chronicky nízký příjem zeleniny, ovoce, obilovin či luštěnin, tedy nízký příjem nejen vlákniny, ale i antioxidantů, které chrání organismus před působením volných kyslíkových radikálů. Současný denní příjem vlákniny sa odhaduje na 15 - 20 g (ideální by byl alespoň 30 g denně). V porovnání s našimi předky je to výrazný rozdíl, který se neobešel bez zdravotních následků. V článku sa věnujeme podrobněji definici vlákniny, jejímu rozdělení na nerozpustnou a rozpustnou, druhům vlákniny, obsahu vlákniny v potravě a jejímu pozitívnímu působení v organismu.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 08:24