SKOPAL, Pavel. Filmy pana velvyslance. Československé filmové publikum a americký Státní department. Iluminace. Časopis pro teorii, historii a estetiku filmu. Praha: Národní filmový archiv, 2008, roč. 20, č. 3, s. 175-188. ISSN 0862-397X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Filmy pana velvyslance. Československé filmové publikum a americký Státní department
Název anglicky The Movies of the Ambassador. The Czechoslovak Film Audience and the American State Department
Autoři SKOPAL, Pavel (203 Česká republika, garant).
Vydání Iluminace. Časopis pro teorii, historii a estetiku filmu, Praha, Národní filmový archiv, 2008, 0862-397X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/08:00029469
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky filmová recepce; uvádění filmů; studená válka
Klíčová slova anglicky reception of cinema; film exhibition; cold war
Změnil Změnil: doc. Mgr. Pavel Skopal, Ph.D., učo 18130. Změněno: 5. 10. 2009 09:48.
Anotace
Východiskem tohoto textu je otázka, jaký obraz filmového publika v Československu si vytvářel Státní department (a potažmo americký filmový průmysl, zastupovaný Motion Picture Association of America, která často sdílela se Státním departmentem stejné informace), jaké prameny přitom využíval a jak takto konstruovaný model publika ovlivňoval postoj departmentu k filmovému exportu do Československa. Specifickým pramenem těchto informací o postojích odborného i laického publika k americké filmové produkci byly projekce organizované americkým velvyslanectvím v Československu, jejichž primárním politickým a ideologickým úkolem bylo šíření americké kultury a západních hodnot za železnou oponou. Na ně se také zaměřuje přítomná edice materiálů, které jsou současně dokladem o těchto projekcích jako specifických historických událostech, kterých se kromě amerických úředníků účastnili také političtí prominenti, filmoví pracovníci i řádově stovky, možná tisíce běžných diváků.
Anotace anglicky
The study asks what image of the Czechoslovak film audience was constructed by American State Department and American film industry, represented by Motion Picture Association of America. The text analyse the role of film screenings organized by American Embassy for Czech politicians, artists, and common citizens.
Návaznosti
GP408/07/P174, projekt VaVNázev: Americká a západoevropská kinematografie v Československu 1945-1989: kulturní a recepční dějiny
Investor: Grantová agentura ČR, Americká a západoevropská kinematografie v Československu 1945-1989: kulturní a recepční dějiny
VytisknoutZobrazeno: 19. 3. 2024 05:07