KRAJCAROVÁ, Lucie, Karel NOVOTNÝ, Michaela GALIOVÁ, Jozef KAISER, Viktor KANICKÝ, Miroslav LIŠKA, Karel STEJSKAL, Vojtěch ADAM a René KIZEK. Mapování distribuce prvků v rostlinách pomocí metod LIBS a LA-ICP-MS. In IX. Pracovní setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků. Brno: Masarykova univerzita a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2009, s. 84-86. ISBN 978-80-7375-309-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mapování distribuce prvků v rostlinách pomocí metod LIBS a LA-ICP-MS
Název anglicky Mapping of elemental distribution in plants using LIBS and LA-ICP-MS methods
Autoři KRAJCAROVÁ, Lucie (203 Česká republika), Karel NOVOTNÝ (203 Česká republika, garant), Michaela GALIOVÁ (203 Česká republika), Jozef KAISER (203 Česká republika), Viktor KANICKÝ (203 Česká republika), Miroslav LIŠKA (203 Česká republika), Karel STEJSKAL (203 Česká republika), Vojtěch ADAM (203 Česká republika) a René KIZEK (203 Česká republika).
Vydání Brno, IX. Pracovní setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků, od s. 84-86, 3 s. 2009.
Nakladatel Masarykova univerzita a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00036589
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7375-309-2
Klíčová slova česky Spektroskopie laserem buzeného plazmatu; Laserová ablace; prvkové mapování
Klíčová slova anglicky Laser Induced Breakdown Spectroscopy; Laser ablation; elemental mapping
Změnil Změnil: doc. Mgr. Karel Novotný, Ph.D., učo 17748. Změněno: 11. 9. 2009 11:20.
Anotace
Studie je zaměřena na vývoj a využití analytických metod založených na laserové ablaci (LIBS a LA ICP MS) pro sledování distribuce prvků v různých částech rostlin. U vybraných druhů rostlin byly tyto metody použity pro analýzu listů, stonků, kořenů, jehličí a drobných větviček, které byly jednak kultivovány v laboratorním prostředí, tak i nasbírány v bývalém měděném dole ve Smolníku (Slovenská Republika). Výsledky podávají informace o distribuci těžkých kovů a nutričních prvků (Cd, Pb, Fe, Cu, Ag, Ca, Mg, K, S).
Anotace anglicky
Study demonstrated the ability of two laser ablation based analytical methods, LIBS and LA-ICP-MS to mapping the spatial distribution of heavy metals in the different parts of plants. It was shown that LIBS and LA-ICP-MS analysis could be implemented and used in applications, in which the capability for spatially resolved analysis is required, e.g., to trace the possible migration of elements within botanical samples. The LIBS and LA-ICP-MS analyses of both, laboratory, hydroponic-solution grown plants compartments and selected parts of plant samples used for phytoremediation of highly polluted sites showed that these methods can provide a comparable results with a sufficient detection limits.
Návaznosti
ME08002, projekt VaVNázev: Použití spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) a laserové ablace ve spojení s ICP-OES/MS spektroskopií pro chemické mapování biominerálů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Použití spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) a laserové ablace ve spojení s ICP-OES/MS spektroskopií pro chemické mapování biominerálů, Program výzkumu a vývoje KONTAKT (ME)
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
VytisknoutZobrazeno: 24. 5. 2024 22:19