J 2009

Genotype 3 nutrient association of common polymorphisms in obesity-related genes with food preferences and time structure of energy intake

BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Josef TOMANDL, Martin FOREJT, Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Genotype 3 nutrient association of common polymorphisms in obesity-related genes with food preferences and time structure of energy intake

Název česky

Genotypově-nutriční asociace v populaci četných polymorfismů v genech souvisejících s obezitou se skladbou stravy a časovou strukturou příjmu potravy

Autoři

BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie (203 Česká republika, garant, domácí), Petr BIENERT (203 Česká republika), Josef TOMANDL (203 Česká republika, domácí), Martin FOREJT (203 Česká republika, domácí), Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Anna VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

British Journal of Nutrition, Cambridge, Cambridge University Press, 2009, 0007-1145

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

Genetika a molekulární biologie

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 3.446

Kód RIV

RIV/00216224:14110/09:00036606

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000274689400008

Klíčová slova česky

adipokin; polymorfismus; obezita; skladba potravy

Klíčová slova anglicky

Adipokine; polymorphism; obesity; dietary composition

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 6. 6. 2012 08:52, doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.

Anotace

V originále

Individual dietary composition can either enhance or suppress the development of obesity and the selection and proportion of macronutrients in the diet seems to have a heritable component. In this study, we focused on dietary composition as the typical obesity-related trait and we investigated selected genetic variations in leptin (LEP), leptin receptor (LEPR), adiponectin (ADIPOQ), interleukin 6 (IL6) and proopiomelanocortin (POMC). The total of 409 individuals of Czech Caucasian origin were enrolled into this study and the 7-day food records were obtained from the study subjects along with selected anthropometric measurements. The LEP +19A/G polymorphism served as an independent predictor for BMI, % of body fat and skin fold thickness and significantly affected the time structure of the daily energy intake. The POMC RsaI polymorphism was associated with the % of body fat. ADIPOQ 45 T/G polymorphism was associated with the thickness of the subscapular skin fold. The LEPR Gln223Arg polymorphism was associated with multiple parameters, including diastolic blood pressure, meal sizes during the day and plasma adiponectin levels. In a separate analysis, sObR plasma levels and leptin/sObR ratio were significantly correlated with systolic blood pressure (beta = -0.66, p = 0.002; resp. beta = -1.23, p = 0.02) and sObR plasma levels also served as an independent predictor for diastolic blood pressure (beta = -0.50, p = 0.04). To conclude, we report common allelic variants associated with specific feeding behaviour and obesity-related anthropometric traits. Moreover, we identified allelic variants that significantly influence time structure of food intake.

Česky

V dané studii popisujeme v populaci četné alelické varianty asociované se specifickým stravovacím chování a antropometrickými znaky souvisejícími s obezitou. V rámci studie byly dále identifikovány alelické varianty, které signifikantně ovlivňují časovou strukturu příjmu potravy.