BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Josef TOMANDL, Martin FOREJT, Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ a Anna VAŠKŮ. Genotype 3 nutrient association of common polymorphisms in obesity-related genes with food preferences and time structure of energy intake. British Journal of Nutrition. Cambridge: Cambridge University Press, 2009, roč. 2009, č. 14, s. 1-8. ISSN 0007-1145.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Genotype 3 nutrient association of common polymorphisms in obesity-related genes with food preferences and time structure of energy intake
Název česky Genotypově-nutriční asociace v populaci četných polymorfismů v genech souvisejících s obezitou se skladbou stravy a časovou strukturou příjmu potravy
Autoři BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie (203 Česká republika, garant, domácí), Petr BIENERT (203 Česká republika), Josef TOMANDL (203 Česká republika, domácí), Martin FOREJT (203 Česká republika, domácí), Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Anna VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí).
Vydání British Journal of Nutrition, Cambridge, Cambridge University Press, 2009, 0007-1145.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 3.446
Kód RIV RIV/00216224:14110/09:00036606
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000274689400008
Klíčová slova česky adipokin; polymorfismus; obezita; skladba potravy
Klíčová slova anglicky Adipokine; polymorphism; obesity; dietary composition
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D., učo 47. Změněno: 6. 6. 2012 08:52.
Anotace
Individual dietary composition can either enhance or suppress the development of obesity and the selection and proportion of macronutrients in the diet seems to have a heritable component. In this study, we focused on dietary composition as the typical obesity-related trait and we investigated selected genetic variations in leptin (LEP), leptin receptor (LEPR), adiponectin (ADIPOQ), interleukin 6 (IL6) and proopiomelanocortin (POMC). The total of 409 individuals of Czech Caucasian origin were enrolled into this study and the 7-day food records were obtained from the study subjects along with selected anthropometric measurements. The LEP +19A/G polymorphism served as an independent predictor for BMI, % of body fat and skin fold thickness and significantly affected the time structure of the daily energy intake. The POMC RsaI polymorphism was associated with the % of body fat. ADIPOQ 45 T/G polymorphism was associated with the thickness of the subscapular skin fold. The LEPR Gln223Arg polymorphism was associated with multiple parameters, including diastolic blood pressure, meal sizes during the day and plasma adiponectin levels. In a separate analysis, sObR plasma levels and leptin/sObR ratio were significantly correlated with systolic blood pressure (beta = -0.66, p = 0.002; resp. beta = -1.23, p = 0.02) and sObR plasma levels also served as an independent predictor for diastolic blood pressure (beta = -0.50, p = 0.04). To conclude, we report common allelic variants associated with specific feeding behaviour and obesity-related anthropometric traits. Moreover, we identified allelic variants that significantly influence time structure of food intake.
Anotace česky
V dané studii popisujeme v populaci četné alelické varianty asociované se specifickým stravovacím chování a antropometrickými znaky souvisejícími s obezitou. V rámci studie byly dále identifikovány alelické varianty, které signifikantně ovlivňují časovou strukturu příjmu potravy.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 14:04