BUŇKOVÁ, Leona, František BUŇKA, Michaela HLOBILOVÁ, Zuzana VAŇÁTKOVÁ, Dana NOVÁKOVÁ a Vladimír DRÁB. Tyramine production of technological important strains of Lactobacillus, Lactococcus and Streptococcus. European Food Research and Technology. 2009, roč. 2009, č. 229, s. 553-558. ISSN 1438-2377.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tyramine production of technological important strains of Lactobacillus, Lactococcus and Streptococcus
Název česky Produkce tyraminu u technologicky významných kmenů rodu Lactobacillus, Lactococcus a Streptococcus
Autoři BUŇKOVÁ, Leona (203 Česká republika), František BUŇKA (203 Česká republika), Michaela HLOBILOVÁ (203 Česká republika), Zuzana VAŇÁTKOVÁ (203 Česká republika), Dana NOVÁKOVÁ (203 Česká republika, garant) a Vladimír DRÁB (203 Česká republika).
Vydání European Food Research and Technology, 2009, 1438-2377.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 1.370
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00036625
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000267242000020
Klíčová slova česky produkce tyramine;Lactobacillus; Lactococcus; Streptococcus
Klíčová slova anglicky tyramine production; Lactobacillus; Lactococcus; Streptococcus
Změnil Změnila: Mgr. Dana Nováková, Ph.D., učo 13197. Změněno: 16. 9. 2009 15:08.
Anotace
The aim of this paper was to study the biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) production of selected technological important lactic acid bacteria (strains of the genera Lactococcus, Lactobacillus and Streptococcus). Three methods (ion-exchange chromatography (IEC), PCR and cultivation method with pH indicator) were used. Within the 39 strains of lactic acid bacteria tested, the production of tyramine (formed by tyrosine decarboxylase) was detected in eight strains (3 strains of Lactococcus lactis subsp. lactis, three strains of Lactococcus lactis subsp. cremoris, 1 strain of Streptococcus thermophilus and 1 strain of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus). The other tested biogenic amines were not detected. Cultivation in decarboxylation broth seems to be the least accurate method for the detection of biogenic amines due to enhanced risk of false-positive reactions. Therefore, in order to detect bacteria producing biogenic amines, the combination of PCR and chromatographic methods (e.g. IEC) can be recommended.
Anotace česky
Práce popisuje technologicky významné kmeny rodu Lactococcus, Lactobacillus and Streptococcus produkující biogenní aminy. Při jejich studiu byly uplatněny metody iontově výměnné chromatografie, PCR a kultivační metody s pH indikátorem.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 25. 9. 2024 12:26