ZEMAN, Josef, Miroslav ČERNÍK a Irena ŠUPÍKOVÁ. Stratifikace důlních vod po zatopení dolů, její příčiny a důsledky. In Těžba a její dopady na životní prostředí II. Chrudim: Vodní zdroje Ekomonitor. s. 37-40. ISBN 978-80-86832-36-4. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stratifikace důlních vod po zatopení dolů, její příčiny a důsledky
Název česky Stratifikace důlních vod po zatopení dolů, její příčiny a důsledky
Název anglicky Mine water stratification after mine flooding, causes and concequences
Autoři ZEMAN, Josef (203 Česká republika, garant), Miroslav ČERNÍK (203 Česká republika) a Irena ŠUPÍKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Chrudim, Těžba a její dopady na životní prostředí II, od s. 37-40, 4 s. 2008.
Nakladatel Vodní zdroje Ekomonitor
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Geochemie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00036733
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-86832-36-4
Klíčová slova česky důlní voda; stratifikace; geochemický model; redox potenciál; zatopený důl
Klíčová slova anglicky mine water; stratification; geochemical model; redox potential; mine flooded
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Josef Zeman, CSc., učo 925. Změněno: 1. 10. 2009 07:19.
Anotace
Po útlumu těžby nerostných surovin v České republice na přelomu 80. a 90. let vyvstala nutnost řešit celou řadu problémů souvisejících s odstraňováním a zahlazováním následků hornické činnosti. Jako nejzávažnější problém se ukázala nikoliv samotná likvidace důlních děl, ale ostré změny složení důlních vod a nutnost jejich čištění. Pro účinná a ekonomicky efektivní opatření je nutné pochopení příčin samotného vývoje složení důlních vod a reálný odhad jejich dlouhodobého vývoje.
Anotace anglicky
Important factor which play main role at high concentrated mine water formation is stratification of mine water. The stratification of mine water body was observed on all studied ore and coal deposits (five) by in-depth resistivity and temperature logging, and mine water sampling. On Oslavany coal mine Jindřich II there can be identified three layers of stratified mine water. Sharp transition between layers and very distinctive concentrations of dissolved solids are characteristic. Stratification is stable despite of mine water discharge about 50 L/s. Detailed geochemical model of stratified layers formation and their time evolution is be presented.
Návaznosti
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 13:06