JANKŮ, Martin a Petr ZELINKA. Hybridní aktér: nový fenomén na poli nestátních aktérů. Mezinárodní vztahy. Praha: Ústav mezinárodních vztahů, 2009, roč. 44, č. 4, 26 s. ISSN 0323-1844.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hybridní aktér: nový fenomén na poli nestátních aktérů
Název česky Hybridní aktér: nový fenomén na poli nestátních aktérů
Název anglicky Hybrid actor: a new phenomenon in the field of non-state actors
Autoři JANKŮ, Martin (203 Česká republika) a Petr ZELINKA (203 Česká republika, garant).
Vydání Mezinárodní vztahy, Praha, Ústav mezinárodních vztahů, 2009, 0323-1844.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00036794
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Hybrid actor; violent non-state actors; typology; conceptualization; cooperation; transnationalization; structure; goals
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Petr Zelinka, M.Sc., učo 182349. Změněno: 9. 11. 2009 20:03.
Anotace
Autoři se domnívají, že současná podoba konceptualizace nestátních aktérů je ve k kontextu vývoje nestátních aktérů nedostatečná a volají po rekonceptualizaci. Je představen koncept hybridního aktéra, tedy takového aktéra, který v sobě snoubí praktiky a atributy vícera tradičních nestátních aktérů. Na základě typologizačního rámce jej můžeme definovat jako takového aktéra, který má jak politické, tak ekonomické cíle a zároveň jeho organizační podoba vykazuje prvky hned několika struktur. Proces transformace nestátního aktéra na hybridního aktéra je krom jiného ovlivněn možností transnacionalizace a kooperace s jinými aktéry. Takovýto aktér má natolik specifické vlastnosti, že to odůvodňuje vytvoření nové kategorie nestátních aktérů. Proces hybridizace nestátních aktérů dle analýzy současných trendů je ovlivňujících bude spíše umocněn, což nadále podtrhuje nutnost rekonceptualizace.
Anotace anglicky
Authors argue that contemporary state of conceptualization of non-state actor is in the context of recent developments in the filed of non-state actors no longer sufficient and they call for a reconceptualization. A concept of hybrid actor is presented, that is an actor which combines features and activities of different traditional types of non-state actors. On the basis of the typological framework we can define him as such an actor who has both political and economical aims and in the same time his type of inner organization is characterised by features of different kind of structures. The process of hybridization is among other things influenced by the possibility of transnationalization and cooperation with other actors. This actor has specific characteristic to such extent, that it gives reason to creation of a new category of non-state actors. The process of hybridization of non-state actor according to analysis of contemporary salient trends will rather grow in its volume, even more underscoring the importance of the reconceptualization.
Návaznosti
MSM0021622407, záměrNázev: Politické strany a reprezentace zájmů v soudobých evropských demokraciích
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Politické strany a reprezentace zájmů v soudobých evropských demokraciích
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 05:19