MACHOVCOVÁ, Kateřina. Aktuálně diskutovaná témata feministického přístupu v psychologii. Časopis sociální práce|Sociálna práca. Brno: ASVSP, 2009, říjen, č. 3, s. 124-256. ISSN 1213-6204.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aktuálně diskutovaná témata feministického přístupu v psychologii
Název anglicky Currently discussed topics related to feminist approach in psychology
Autoři MACHOVCOVÁ, Kateřina.
Vydání Časopis sociální práce|Sociálna práca, Brno, ASVSP, 2009, 1213-6204.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky social constructionism, gender, intersectionality
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Machovcová, Ph.D., učo 14836. Změněno: 1. 11. 2009 20:33.
Anotace
Text se zabývá některými v současnosti diskutovanými tématy feministického přístupu k psychologii. Vychází především ze sociálního konstrukcionismu, který stručně představuje, předkládá však i jeho kritiku a naznačuje určité směry aktuálního vývoje, například psychosociální studia kombinující sociální konstrukcionismus s fenomenologií a psychoanalýzou. S ohledem na feministický přístup představuje především východiska vlastní kritiky používání konceptualizace genderu a kategorie žena a poukazuje na vývoj myšlení směrem k uplatnění tzv. intersekcionálního pojetí rozdílností.
Anotace anglicky
The article presents selection of currently disscused topics in feminist approach in psychology. Its point of departure is social constructionism, which is briefly introduced, and also critical perspectives are presented, for instance psychosocial studies based on combination of social constructionism, phenomenology and psychoanalysis. In regard to feminist approaches conceptualization of gender and category of women are critiqued from inside and move towards intersectional perspective on differences is introduced.
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 18:22