RŮŽIČKOVÁ, Daniela a Libor MUSIL. Hledají sociální pracovníci kolektivní identitu? Sociální práce/ Sociálna práca. Brno: ASVSP, 2009, roč. 9, 3/2009, s. 79 - 92. ISSN 1213-6204.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hledají sociální pracovníci kolektivní identitu?
Název anglicky Do Social Workers Seek for their Collective Identity?
Autoři RŮŽIČKOVÁ, Daniela (203 Česká republika) a Libor MUSIL (203 Česká republika, garant).
Vydání Sociální práce/ Sociálna práca, Brno, ASVSP, 2009, 1213-6204.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00037051
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky sociální pracovníci; kolektivní identita
Klíčová slova anglicky social workers; collective identity
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Hana Kotolová, DiS., učo 101539. Změněno: 2. 11. 2009 15:05.
Anotace
Článek je věnován otázce: Prožívají sociální pracovníci v české společnosti potřebu zformulovat kolektivní identitu svého oboru? Na základě rozhovorů se sociálními pracovníky formulují autoři hypotézu, že část sociálních pracovníků považuje za žádoucí, aby zastaralé úřednické pojetí sociální práce bylo nahrazeno kvalifikovanou sociální prácí zaměřenou na klienta. Neusilují o to, aby se tento cíl uskutečnil pomocí společné akce všech sociálních pracovníků, a dávají přednost jeho prosazování v rámci dílčích skupin specializovaných na problematiku konkrétních typů klientů. Autoři se domnívají, že jak vlažnost oslovených sociálních pracovníků vůči rozsáhlé kolektivní akci, tak jejich tendence prosazovat jeden cíl odděleně v rámci dílčích uskupení jsou analogické Lyotardově tezi o parciálnosti a přechodnosti lidských skupin v postmoderní situaci. Doporučuji proto podporovat kolektivní aktivity specializovaných společenství, která představu kvalifikované pomoci sociálních pracovníků klientům prosazují svým osobitými způsoby.
Anotace anglicky
The article is devoted to the question: Do social workers search for their collective identity in the Czech society? Based on the interviews with social workers, the authors argue for the hypothesis that some social workers would like to substitute qualified social work focused on clients for archaic, chair-borne social work. They do not strive to reach this goal via comprehensive collective action of the whole group of social workers and prefer to implement it as members of diverse partial groupings specialized on work with specific groups of clients. The authors believe that there is an analogy between social workers half-hearted approach to comprehensive collective action as well as their tendency to implement one goal separately as members of partial groupings on the one hand and the Lyotard thesis that groups tend to be partial and provisional in the post-modern situation on the other hand. Based on this interpretation, they argue for promoting collective activities of partial and specialized groups that implement the idea of qualified social work focused on clients by their different and specific ways.
Návaznosti
2D06009, projekt VaVNázev: Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb. (Akronym: NPVII23001)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:35