KULIŠŤÁK, Petr. Viscerální mozek a hypotéza somatických markerů. In Kognice 2009. Hradec Králové: Gaudeamus, 2009, s. 88-98. ISBN 978-80-7041-911-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Viscerální mozek a hypotéza somatických markerů
Název anglicky Visceral Brain and Hypothesis of Somatic Markers
Autoři KULIŠŤÁK, Petr.
Vydání Hradec Králové, Kognice 2009, od s. 88-98, 2009.
Nakladatel Gaudeamus
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
ISBN 978-80-7041-911-3
Klíčová slova česky viscerální mozek; hypotéza somatických markerů; osobnost
Klíčová slova anglicky visceral brain; hypothesis of somatic markers, personality
Štítky hypothesis of somatic markers, personality, visceral brain
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Petr Kulišťák, Ph.D., učo 195351. Změněno: 5. 11. 2009 09:10.
Anotace
Viscerální mozek lze v současnosti již považovat za pojem obsoletní. Dnes hovoříme v této souvislosti spíše o limbickém systému mozku. Podílí se na somatovegetativních regulacích a jako stará část mozku také na zpracování emociogenních podnětů a neuvědomovaných reakcích na ně. Těmto „subetážím“ zpracování vnímaného a pociťovaného je nadřazena mozková kůra. V případě rozhodování se jedná o prefrontální oblast frontálního laloku mozku (zvláště ventromediální area). Damasiova et al. hypotéza somatických markerů v podstatě předpokládá, že „rozhodujeme tak, jak cítíme“ (uvědoměle i neuvědoměle). V pilotážní studii jsme se pokusili zmapovat vztah „emocionálního rozhodování“ a osobnostních charakteristik.
Anotace anglicky
Nowadays, the concept of visceral brain is already considered obsolete. We rather talk about the limbic brain. It participates in somato-vegetative regulation and as an old part of the brain, it also processes emotional stimuli and unconscious reactions to the stimuli. The cerebral cortex represents superordinate control of these subetages of perceptual and emotional processes. With regard to decision making, prefrontal cortex of the frontal lobe (especially its ventro-medial area) is concerned. Damasio et al.‘s somatic-markers hypothesis posits that „we make decisions according to how we feel“ (consciously or non-consiously). In our pilot study we have attempted to map the relationship between „emotional decision-making“ and personality characteristics.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 14:53