ŠPÁNKOVÁ, Silvie. A poética do fragmento em Nao Entres Tao Depressa Nessa Noite Escura de António Lobo Antunes. In Jornadas de Estudos Românicos. 2009. vyd. Bratislava: Studia Romanica Bratislavensia, 2009, s. 239 - 250. ISBN 978-80-89137-50-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název A poética do fragmento em Nao Entres Tao Depressa Nessa Noite Escura de António Lobo Antunes
Název česky Poetika fragmentu v románu Nevcházej tak rychle do té temné noci Antónia Loba Antunese
Název anglicky A poetics of fragmentation in the novel Do not go so quickly into that dark night by António Lobo Antunes
Autoři ŠPÁNKOVÁ, Silvie (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2009. vyd. Bratislava, Jornadas de Estudos Românicos, od s. 239 - 250, 12 s. 2009.
Nakladatel Studia Romanica Bratislavensia
Další údaje
Originální jazyk portugalština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/09:00028639
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-89137-50-3
Klíčová slova česky portugalská próza; fragment
Klíčová slova anglicky Portuguese fiction; fragmentation
Štítky kontrola_RIV
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Monika Šinková, Ph.D., učo 146832. Změněno: 28. 1. 2013 20:59.
Anotace
O processo de fragmentacao pode ser observado, no romance Nao Entres Tao Depressa Nessa Noite Escura (2000), a dois níveis: 1) a nível do discurso, em que se manifesta através de várias elipses, rupturas frásicas e verbais, lugares brancos, cruzamentos de vozes, tempos e espaços etc. 2) a nível da história, recorrendo a certos motivos que informam sobre a fragmentaçao, tais como o espelho, a água, a fotografia. Partindo desta perspectiva, o presente estudo foca os vários tipos de discurso fragmentário, bem como os motivos relacionados com o processo de fragmentaçao, sublinhando os seus efeitos para a interpretaçao da obra.
Anotace česky
V románu Nevcházej tak rychle do té temné noci Antónia Loba Antunese se proces fragmentace rýsuje ve dvou rovinách: 1) v rovině diskursu (skrze elipsy, syntaktické zlomy, bílá místa, mísení hlasů, časů a prostorů apod.), 2) v rovině příběhu (skrze motivy zrcadla, vody a fotografie). Studie se zaměřuje na jednotlivé typy fragmentárního diskursu a motivy spjaté s fragmentací, přičemž se zdůrazňuje jejich účinek a význam pro interpretaci díla.
Anotace anglicky
In the novel Do not go so quickly into that dark night (2000), by António Lobo Antunes, the process of fragmentation can be observed on these two levels: 1) the level of the discourse, through various ellipses, syntactic and verbal ruptures, blanks, melting voices, times and spaces etc., 2) the level of the story, through certain motifs which inform about fragmentation, such as mirror, water or photography. From this point of view, the present article focuses on various types of fragmentary discourse, as well as on motifs related to the process of fragmentation, emphasising the effects this process has upon the interpretation of the book.
Návaznosti
KJB901640606, projekt VaVNázev: MODERNITA V OTAZNÍCÍCH. Současná francouzská románová tvorba versus mýtus modernity
Investor: Akademie věd ČR, Modernita v otaznících. Současná francouzská románová tvorba versus mýtus modernity
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 18:42