BOHŮNOVÁ, Petra. Dopad evropského práva na řízení před rozhodčími soudy: nařízení Brusel I. In Interakce českého a evropského práva. 2009. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2009, s. 8-27. ISBN 978-80-210-4881-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dopad evropského práva na řízení před rozhodčími soudy: nařízení Brusel I
Název anglicky Application of the European law on the arbitration proceedings: regulation Brussels I
Autoři BOHŮNOVÁ, Petra.
Vydání 2009. vyd. Brno, Interakce českého a evropského práva, od s. 8-27, 20 s. 2009.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-4881-2
Klíčová slova česky rozhodčí řízení nařízení Brusel I ESD West Tankers Van Uden Rich
Klíčová slova anglicky arbitration regulation Brussels I ECJ West Tankers Van Uden Rich
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: JUDr. Petra Tomšů, Ph.D., LL.M. Eur.Int., učo 53529. Změněno: 9. 2. 2011 21:42.
Anotace
Cílem tohoto příspěvku je analyzovat dopad evropského práva na rozhodčí řízení. Konkrétně se jedná o čl. 1 odst. 2 lit. d) nařízení Brusel I, kterým je rozhodčí řízení z nařízení Brusel I vyňato. Nejprve se zabýváme vztahem mezi státními soudy a rozhodčími soudy. Poté je analyzována možnost rozhodčích soudů předložit ESD prejudiciální otázku. Poté je popsána současná výjimka rozhodčího řízení z nařízení Brusel I. Následně jsou rozebrána rozhodnutí ESD, která jsou relevantní pro aplikaci nařízení Brusel I pro rozhodčí řízení (řízení týkající se platnosti rozhodčí smlouvy, anti-suit injunction a pomocných a kontrolních funkcí státních soudů). Následně jsou shrnuty oblasti týkající se rozhodčího řízení, na které se nařízení Brusel I vztahuje.
Anotace anglicky
The focus of this paper is to analyze the impact of the European law on the arbitration proceedings. In the concrete, it deals with the arbitration exception in article 1 par. 2 lit. d) of the Regulation Brussels I. Firstly, the relations between state courts and arbitration courts are described. Then, the ECJs judgments concerning the possibility of arbitration courts to refer a preliminary question to ECJ are presented. Afterwards, the current arbitration exception in the Regulation Brussels I is introduced. Subsequently, the judgments of the ECJ relevant for the application of the Regulation Brussels I on arbitration proceedings (namely on proceedings concerning validity of the arbitration agreement, anti-suit injunctions and ancillary and control functions of state courts) are analyzed. Finally, the spheres of application and non-application of the Regulation Brussels I on the arbitration proceedings are summarized.
Návaznosti
MSM0021622405, záměrNázev: Evropský kontext vývoje českého práva po roce 2004
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Evropský kontext vývoje českého práva pro roce 2004
VytisknoutZobrazeno: 29. 8. 2024 09:25