SVOBODA, František. Moc monopolu a monopol moci: příspěvek k počátkům globální ekonomiky. In Sborník příspěvků Aktuální aspekty české a světové ekonomiky. Liberec: Technická Univerzita Liberec, 2009, s. 480-88, 7 s. ISBN 978-80-7372-536-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Moc monopolu a monopol moci: příspěvek k počátkům globální ekonomiky
Název česky Moc monopolu a monopol moci: příspěvek k počátkům globální ekonomiky
Název anglicky Power of Monopoly and Monopoly of Power: Contribution to Beginings of Global Economy
Autoři SVOBODA, František (203 Česká republika, garant).
Vydání Liberec, Sborník příspěvků Aktuální aspekty české a světové ekonomiky, od s. 480-88, 7 s. 2009.
Nakladatel Technická Univerzita Liberec
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00029573
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-7372-536-5
Klíčová slova česky soukromé zájmy veřejné statky monopol Východoindická Společnost
Klíčová slova anglicky private interests; public goods; monopoly; East India Company
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Bc. Marta Ordeltová, učo 65434. Změněno: 10. 3. 2010 09:21.
Anotace
Tento krátký příspěvek je příspěvkem do diskuse o tom, zda je možné, aby statky určitého druhu byly poskytovány prostřednictvím jiných než vládních agentur. Článek je věnován poměrně dlouhému období vlády Východoindické společnosti v Indii, kdy tato akciová společnost vystupovala jako suverén v jí ovládané oblasti, zajišťovala produkci tzv. veřejných statků a plnila funkce státu úměrně zvyklostem své doby. Pokud faktické fungování Společnosti vyložíme v kontextu diskuse o roli monopolu, jak je popisován např. Adamem Smithem (ale třeba i Josephem A. Schumpeterem), pak můžeme pochopit, proč a jak mohla fungovat soukromá korporace v roli státu. Vývoj Společnosti je pro nás zajímavý z několika důvodů. Především se jasně ukazuje, že i soukromá korporace, má-li v dané oblasti monopolní postavení, je schopna zajišťovat veřejné statky a to bez ohledu na to, zda má či nemá podíl na daňových příjmech. Zajímavé je rovněž srovnání zvláštní pozice Východoindické společnosti s obvykle užívanou definicí veřejného sektoru.
Anotace anglicky
This short contribution is a contribution to the debate about whether it is possible that a certain types of goods are provided through non-government agencies. Article is devoted to a relatively long period of government in East India, where the joint-stock East India Company to act as sovereign in the controlled area, ensuring the production of public goods and perform the function of the State in norms according of the time. If the real operations of the Company will be interpreted in the context of the debate on the role of monopoly, as is described, for example, by Adam Smith (but also Joseph A. Schumpeter), then we can understand why and how to work a private corporation in the role of the State. The East India Company had created the foundations of British Empire in India, without long resigned to the main purpose of its existence, to the creation of a profit. Knowledge of the history of the Company contributes to the enrichment of economic thinking and inspired to discuss the dependence of economy and policy. Development of the Company is interesting for us for several reasons. In particular, it is clearly shows that the private corporation, if has the monopoly position in an area, is able to provide public goods whether or not has the share of tax revenue. It is also interesting and useful to compare the special position of the East India Company with generally used definition of the public sector.
Návaznosti
GP402/08/P099, projekt VaVNázev: Instituce veřejného sektoru v historické perspektivě
Investor: Grantová agentura ČR, Instituce veřejného sektoru v historické perspektivě
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 22:15