NEPEJCHALOVÁ, Ivana, Jiří DOŠKAŘ, Lucie KUNTOVÁ, Marian VARGA a Roman PANTŮČEK. Rezistence k antibiotikům a její přenos bakteriofágy u druhu Staphylococcus aureus. In Kongres klinické mikrobiologie a infekčních nemocí (2. ročník), XVII. Moravsko-slovenské mikrobiologické dny. Vydání I. Praha: Trios, spol. s r.o., 2009, s. 135. ISBN 978-80-904440-2-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rezistence k antibiotikům a její přenos bakteriofágy u druhu Staphylococcus aureus
Název anglicky Transfer of antibiotic resistance genes by bacteriophages in Staphylococcus aureus
Autoři NEPEJCHALOVÁ, Ivana (203 Česká republika), Jiří DOŠKAŘ (203 Česká republika, garant), Lucie KUNTOVÁ (203 Česká republika), Marian VARGA (203 Česká republika) a Roman PANTŮČEK (203 Česká republika).
Vydání Vydání I. Praha, Kongres klinické mikrobiologie a infekčních nemocí (2. ročník), XVII. Moravsko-slovenské mikrobiologické dny, s. 135-135, 2009.
Nakladatel Trios, spol. s r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Conference pages
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00029577
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-904440-2-7
Klíčová slova anglicky Staphylococcus aureus; transduction; antibiotic resistance; bacteriophage
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 9. 4. 2010 12:35.
Anotace
Meticilin rezistentní Staphylococcus aureus (MRSA) je závažný lidský patogen způsobující různé druhy nemocí až po život ohrožující sepse. Většina kmenů MRSA je multirezistentních, přičemž řada genů zodpovědných za rezistenci k antibiotikům je lokalizována na mobilních genetických elementech. Jedním z typů mobilních genetických elementů jsou plazmidy, které mohou být přenášeny transdukcí pomocí bakteriofágů. Cílem práce byla bližší charakterizace plazmidů izolovaných z klinických kmenů druhu S. aureus a jejich přenos transdukcí do vhodných recipientních kmenů. Pro transdukci plazmidů byly zvoleny stafylokokové fágy 80alpha a 53 ze sérologické skupiny B, které se vyznačují transdukční schopností. Donorové kmeny byly vybrány ze souboru 45 meticilin rezistentních kmenů druhu S. aureus izolovaných ve Fakultní nemocnici v Brně na základě fenotypových a genotypových vlastností. Jako recipientní kmeny sloužily bezplazmidové laboratorní kmeny. Byl prokázán přenos rezistentních plazmidů, které nesou geny rezistence ke kadmiu, penicilinu a tetracyklinu. Přenos plazmidů byl ověřen pomocí PCR a jejich fenotypový projev byl potvrzen pomocí antibiotikové diskové metody. Na základě restrikční analýzy plazmidové DNA izolované z donorových kmenů a transduktant bylo zjištěno, že při transdukci nedochází ke změně struktury přenášeného plazmidu. Genetické pozadí získaných transduktant bylo ověřeno na základě PFGE a obsahu profágů. Provedené experimenty prokázaly, že penicilinázové, tetracyklinové plazmidy přítomné v kmenech MRSA mohou být účinně přenášeny transdukcí, která tak přispívá k jejich šíření v populacích klinických kmenů stafylokoků.
Anotace anglicky
Characterization of plasmids in clinical Staphylococcus aureus isolates was performed and the transfer of antibiotic resistance genes by bacteriophages in Staphylococcus aureus has been studied.
Návaznosti
GA310/09/0459, projekt VaVNázev: Úloha bakteriofágů v horizontálním přenosu genů virulence a rezistence u Staphylococcus aureus
Investor: Grantová agentura ČR, Úloha bakteriofágů v horizontálním přenosu genů virulence a rezistence u Staphylococcus aureus
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 20. 9. 2024 00:10