BROŽOVÁ, Gabriela a Jan VANČURA. Percepce příčin agresivního jednání v domovech pro osoby s mentálním postižením. Československá psychologie. Praha, 2010, roč. 54, č. 1, s. 17-31. ISSN 0009-062X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Percepce příčin agresivního jednání v domovech pro osoby s mentálním postižením
Název anglicky Perceptions of Challenging Behavior in Institutions for the People with Intellectual Disability
Autoři BROŽOVÁ, Gabriela (203 Česká republika) a Jan VANČURA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Československá psychologie, Praha, 2010, 0009-062X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.230
Kód RIV RIV/00216224:14230/10:00042868
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
UT WoS 000282805700002
Klíčová slova česky agrese; atribuce; intelektové postižení
Klíčová slova anglicky aggression; challenging behavior; attribution;
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 5. 5. 2020 10:44.
Anotace
Problematika agresivity v zařízeních ústavního typu, které pečují o osoby s mentálním postižením, bývá tradičně nahlížena jako výhradní problém osob s postižením. V příspěvku se snažíme ukázat, že k problematice agrese je potřebné přistupovat se širší perspektivou, která zahrnuje nejen dispozice osob s postižením, ale také to, do jaké míry prostředí instituce a samotní zaměstnanci (přímo či nepřímo) k agresivnímu jednání klientů přispívají. Teoretický přehled charakterizuje hypotetické zdroje agresivního jednání klientů a zaměstnanců. Vlastní výzkum se zaměřuje na způsob, jakým zaměstnanci uvažují o příčinách agrese v instituci. Výsledky mj. ukazují tendenci zaměstnanců dopouštět se v hodnocení agresivního jednání základní atribuční chyby. Studie tak nabízí konkrétní výzvu pro další práci na zlepšení kvality péče v domovech pro osoby s mentálním postižením.
Anotace anglicky
The topic of aggression in institutions for the people with intellectual disability is traditionally perceived as an exclusive problem of people with disability. The study aims to emphasize that more complex perspective on this problematic is needed. Such perspective should include not only dispositions of people with intellectual disability but also characteristics of institutions and of professionals providing care. Theoretical overview summarizes hypothetic sources of aggressive behavior of clients and professionals. The research focuses on the professionals attribution of aggressive behavior. Results show that professionals are most likely to make the fundamental attribution error in their appraisal of the aggressive behavior. The study point out certain direction for following work on the improving quality of the care offered in institutions for people with intellectual disability.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 06:04