ŠEVČÍKOVÁ, Anna. Etická dimenze genderu v poradenství a psychoterapii. Psychoterapie. Brno: Masarykova Univerzita, roč. 3, č. 1, s. 7-12. ISSN 1802-3983. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Etická dimenze genderu v poradenství a psychoterapii
Název česky Etická dimenze genderu v poradenství a psychoterapii
Název anglicky Ethical relevance of gender for counselling and psychotherapy
Autoři ŠEVČÍKOVÁ, Anna (203 Česká republika, garant).
Vydání Psychoterapie, Brno, Masarykova Univerzita, 2009, 1802-3983.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00037195
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky ethics; gender; counselling; psychotherapy
Změnil Změnila: doc. Mgr. Anna Ševčíková, Ph.D., učo 319690. Změněno: 16. 3. 2010 09:34.
Anotace
Tento příspěvek se zabývá etickou dimenzí genderu. Analýza rodinné terapie v pojetí Trapkové a Chvály (2004) poukazuje na potřebu hlubší integrace genderu do oblasti psychoterapie a poradenství. S etickým východiskem se pojí respekt vůči rozmanitosti genderových zkušeností a rodinných forem soužití. Perspektiva genderu napomáhá odhalovat, jak jednotlivé terapeutické přístupy vytvářejí normy prožívání, chování a soužití. Pro zvýšení kvality pomáhajících profesí je potřeba analyzovat jednotlivé terapeutické systémy prizmatem genderu, který zviditelňuje reprodukci genderových stereotypů, moci a formování norem zdraví.
Anotace anglicky
The paper discusses the concept of gender as an important ethical dimension in psychotherapy and counselling. The analysis of psychotherapy approach of Trapková & Chvála (2004) shows the need for deeper integration of this dimension into psychotherapy and counselling. The consideration of this ethical dimension contributes to our respect for variability of gendred experiences and types of family cohabitation. The perspective of gender enables to see how therapeutic approaches implicitly produce norms of being, behaving as well as cohabitation. For improving the quality of therapeutic work it seems to be necessary to analyze psychotherapeutic systems from the gender perspective in order to discover the reproduction of gender stereotypes, power and the formation of norms of health.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:44