LUKÁŠOVÁ, Růžena. Intercultural characteristics of European nations. In Konsument - Gospodarstwo domowe - Rynek - POLSKA - EUROPA. první. Katowice: Akademia Ekonomiczna im. Karola Adamieckiego v Katowicach, 2009, s. 185 - 209. sv. 1. ISBN 978-83-89072-19-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Intercultural characteristics of European nations
Název česky Kulturní charakteristiky evropských národů
Autoři LUKÁŠOVÁ, Růžena (203 Česká republika, garant).
Vydání první. Katowice, Konsument - Gospodarstwo domowe - Rynek - POLSKA - EUROPA. od s. 185 - 209, 25 s. sv. 1, 2009.
Nakladatel Akademia Ekonomiczna im. Karola Adamieckiego v Katowicach
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00037326
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-83-89072-19-1
Klíčová slova česky národní kultura; Evropa
Klíčová slova anglicky national culture; Europe
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Ing. Lenka Matějová, Ph.D., učo 175001. Změněno: 9. 3. 2010 15:13.
Anotace
The articleis a review study written on the basis of current empirical knowledge about the content of cultures of European nations. Generally, it compares the cultural characteristics of European countries with respect to two main questions: to what extent is the culture of European countries homogeneous/heterogeneous and what development and shifts of national cultures can we expect in relation to globalization and European integration. The paper focuses mainly on the results of three best-known research studies of national cultures conducted at the country level: Hofstede s study, the GLOBE project, and Shalom Schwartz s study. The analysis of the currently available data led the author to the conclusion that present-day Europe is culturally highly heterogeneous and the results of the studies do not indicate that cultural differences among countries are disappearing.
Anotace česky
Příspěvek je přehledovou studií zpracovanou na základě současných empirických poznatků o obsahu kultur evropských národů. Rámcově porovnává kulturní charakteristiky evropských zemí se zřetelem ke dvěma hlavním otázkám: do jaké míry je kultura evropských zemí homogenní/heterogenní a jaký vývoj a změny národních kultur lze v souvislosti s globalizací a evropskou integrací očekávat. Pozornost je zaměřena především na výsledky tří nejznámějších studií národních kultur: studie Hofstedeho, projektu GLOBE a výzkumu Shaloma Schwartze. Na základě analýzy současných poznatků dospívá autorka k závěru, že současná Evropa je kulturně značně heterogenní a že výsledky výzkumů nenaznačují, že by kulturní rozdíly mezi zeměmi mizely.
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 07:19