SVOBODA, František. Machiavelli kontra Samuelson a jiné texty k dějinám veřejné ekonomie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2009, 162 s. Edice Hic sunt leones. Svazek 1. ISBN 978-80-210-5091-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Machiavelli kontra Samuelson a jiné texty k dějinám veřejné ekonomie
Název česky Machiavelli kontra Samuelson a jiné texty k dějinám veřejné ekonomie
Název anglicky Machiavelli contra Samuelson and other essays from a history of a public economics
Autoři SVOBODA, František (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 162 s. Edice Hic sunt leones. Svazek 1, 2009.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00029651
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-5091-4
Klíčová slova česky Machiavelli kontra Samuelson a jiné texty k dějinám veřejné ekonomie
Klíčová slova anglicky Machiavelli kontra Samuelson
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. František Svoboda, Ph.D., učo 21849. Změněno: 21. 5. 2012 16:02.
Anotace
Z historie známe různé způsoby sbližování společenských cílů a cílů ekonomických aktivit, a různé podoby konvergence společenských a ekonomických institucí. Tato kniha se zaměřuje na evoluční a institucionální rozměr veřejného sektoru a klade důraz na konkrétní kapitoly z dějin oboru, díky kterým může čtenář nahlížet veřejný sektor z odlišné perspektivy. V této knize jsou některé z těchto kapitol zachyceny. Nejprve dvěma různými způsoby odpovídá na otázku, kdo a proč nám vládne. Následně zkoumá kořeny ekonomických i mocenských institucí při zkoumání instituce daru, z níž podle některých teorií vzešly nejen trhy, ale i systémy zdanění i sociálního zabezpečení. Budeme moci sledovat, jak k růstu blahobytu může přispět větší zapojení soukromého zájmu, jako tomu bylo v Janově, či naopak zdůraznění společného úsilí o obecné dobro, jak bylo typické pro jezuitské redukce v Paraguayi. Na příkladu instituce otrokářství si ukážeme, jakou roli hraje v ekonomii morálka a jak důležité je tzv. umění ekonomie, utvářející systém pravidel pro dosažení daného cíle, spojující v sobě pozitivní a normativní ekonomii. Připomeneme si, že tzv. veřejné statky lze poskytovat soukromě a naopak soukromé statky lze poskytovat veřejně, neboť firma může vystupovat v roli státu, jak učí příklad britské Východoindické Společnosti, a stát může vystupovat v roli firmy, jak víme ze zkušeností s centrálně plánovanými ekonomikami.
Anotace anglicky
From history we know the various ways of approximation of the societal objectives and objectives of economic activities, and various forms of convergence of social and economic institutions. This book focuses on the evolutionary and institutional dimension of public sector and emphasis on specific chapters of the history of the field, through which the reader can consult the public sector from different perspectives. In this book, some of these chapters are captured. First, two different ways of responding to the question who and why is a governor. Then we examine the roots of power and economic institutions from which according - to some theories - have emerged not only markets, but also the systems of taxation and social security. We can see how the growth of wealth may contribute to greater involvement of private interests, as in Genoa, or, conversely, emphasizing collective efforts to the common good, as was typical of the Jesuit reductions of Paraguay. The example of the institution of slavery, we will see what role morality plays in the economy and how important is the "art of economics", combining the positive and normative economics. Recall that the so-called public goods are provided privately and contrary private goods can be delivered in public, because the company can act in the role of State as an example of teaching the British East India Company, a State may act as a company, we know from the experience of centrally planned economies .
Návaznosti
GP402/08/P099, projekt VaVNázev: Instituce veřejného sektoru v historické perspektivě
Investor: Grantová agentura ČR, Instituce veřejného sektoru v historické perspektivě
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 12:14