ŠTAMPACH, Radim, Milan KONEČNÝ, Petr KUBÍČEK a Edvard GERYK. Dynamic Cartographic Methods for Visualization of Health Statistics. In Cartography in Central and Eastern Europe. Berlin-Heidelberg: Springer, 2010, s. 431-442. Lecture Notes in Geoinformation and Cartography. ISBN 978-3-642-03293-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dynamic Cartographic Methods for Visualization of Health Statistics
Název česky Dynamické kartografické metody pro vizualizaci zdravotních statistik
Autoři ŠTAMPACH, Radim (203 Česká republika, garant), Milan KONEČNÝ (203 Česká republika, domácí), Petr KUBÍČEK (203 Česká republika) a Edvard GERYK (203 Česká republika).
Vydání Berlin-Heidelberg, Cartography in Central and Eastern Europe, od s. 431-442, 12 s. Lecture Notes in Geoinformation and Cartography, 2010.
Nakladatel Springer
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00042950
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-3-642-03293-6
Klíčová slova anglicky cartographic visualization; health data; exploratory cartography
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Petr Kubíček, CSc., učo 1919. Změněno: 25. 1. 2013 14:28.
Anotace
The presented article deals with an interdisciplinary research of health status data analysis and so called health cartography mapping approaches. In the first part the existing cognitive studies and recommendations on map design are discussed. Following part describes current trends in cartographic visualization and non traditional methods for exploratory cartography. Examples and possibilities of modern cartographic tools for dynamic presentation, publication, and analysis of health data are mentioned. Terms dynamic presentation and publication describe the possibility to select required scale, to allow interactive creative communication of users and map authors, and also presence of active statistical tools. Project of medical web portal for presentation of health data with special focus on cancer prevalence is described in the last section. The portal should be used for educational and informational purposes and exploratory tools will be part of it. Attention is given to suggestion which tools would be appropriate to these demands.
Anotace česky
Příspěvek se zabývá mezioborovým výzkumem analýzy dat zdravotního stavu a vizualizačními přístupy tzv. zdravotnické kartografie. V první části jsou popisovány existující kognitivní studie a doporučení ohledně vzhledu mapy. Následující část popisuje současné trendy v kartografické vizualizaci a její netradiční metody pro účely explorativní kartografie. Jsou zmíněny příklady a možnosti moderních kartografických nástrojů pro účely prezentace, publikace a analýzy zdravotních dat. Termín "dynamický" popisuje možnost zvolit měřítko, možnost interaktivity uživatele s nástrojem a také přítomnost statistických nástrojů. V poslední části je popisován projekt zdravotního portálu pro prezentaci zdravotních statistik se speciálním zaměřením na oblast prevalence rakovinných statistik. Portál bude využíván k výukovým a informačním účelům a jeho součástí budou explorační nástroje. Pozornost je věnována zvláště výběru nástrojů vhodných pro účely projektu.
Návaznosti
GA205/07/1278, projekt VaVNázev: Kartografická vizualizace a modelování současných trendů vývoje zdravotního stavu a zdravotní péče v České republice
Investor: Grantová agentura ČR, Kartografická vizualizace a modelování současných trendů vývoje zdravotního stavu a zdravotní péče v České republice
2E08028, projekt VaVNázev: Vizualizace zdravotních dat pro podporu interdisciplinárního vzdělávání a vztahů s veřejností. (Akronym: VISUALHEALTH)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vizualizace zdravotních dat pro podporu interdisciplinárního vzdělávání a vztahů s veřejností
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 15:30