D 2009

EVLS as a novel and promising mathematical approach in voltammetric methods

SERRANO, Núria, Kateřina KLOSOVÁ a Libuše TRNKOVÁ

Základní údaje

Originální název

EVLS as a novel and promising mathematical approach in voltammetric methods

Název česky

EVLS jako nový slibný matematický přístup ve voltametrických metodách

Autoři

SERRANO, Núria (724 Španělsko), Kateřina KLOSOVÁ (203 Česká republika) a Libuše TRNKOVÁ (203 Česká republika, garant)

Vydání

Praha, Chemické Listy 103, Modern Electroanalytical Methods 2009, 1 s. 2009

Nakladatel

Česká společnost chemická

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10405 Electrochemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 0.717

Kód RIV

RIV/00216224:14310/09:00037599

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISSN

Klíčová slova anglicky

electrochemistry; EVLS; metals
Změněno: 17. 12. 2009 12:01, RNDr. Kamila Neplechová, Ph.D.

Anotace

V originále

Cyclic Voltammetry (CV) and Square Wave Voltammetry (SWV) belong to the most powerful electrochemical techniques that can be applied for both analytical and electrokinetic measurements at static drop or solid electrodes, because these methods, on one hand, are easy-to-use and low cost with fast scan rates and, on the other hand, have the ability to show the reversibility of redox reactions. In addition, Elimination Voltammetry with Linear Scan (EVLS) belongs to the newest powerful electrochemical tools. This method provides an improvement of voltammetric results through eliminating and conserving various particular currents, of which the total recorded current is composed. The elimination process provides further information on electrochemical mechanisms. In this study, the behavior of Cd(II), Zn(II) and Cu(II) in the presence of chloride ions (pH ranging from 3 to 9) at two electrodes, particularly, paraffin impregnated graphite electrode (PIGE) and hanging mercury drop electrode (HMDE), measured by CV and SWV was compared. The voltammetric data was further processed by EVLS. The values of elimination coefficients of elimination functions for different scan rate combinations were calculated by Matlab program.

Česky

CV a SWV patří k nejlepším elektrochemickým metodám, které mohou být použity jak pro analytická, tak pro elektrokinetická měření. EVLS se řadí k nejnovějším elektrochemickým nástrojům. Tato metoda zlepšuje čitelnost elektrochemických dat. V naší práci jsme pomocí CV a SWV s následně provedenou EVLS studovali chování iontů Zn(II), Cu(II) a Cd(II) v rozsahu pH 3 - 9 na elektrodách typu HMDE a PIGE.

Návaznosti

LC06035, projekt VaV
Název: Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu
MSM0021622412, záměr
Název: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni