KOZÁČIKOVÁ, Zuzana, Vladimír VAŠKŮ a Hana JEDLIČKOVÁ. Primárna kožná aktinomykóza u dvoch pacientov liečená klindamycínom. Česko-slovenská dermatologie. Česká lékařská společnost Praha: Nakladatelství Olympia a.s.Praha, 2009, roč. 84, č. 5, s. 264-268. ISSN 0009-0514.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Primárna kožná aktinomykóza u dvoch pacientov liečená klindamycínom
Název česky Primární kožní aktinomykóza u dvou pacientů léčená klindamycinem
Název anglicky Primary cutaneous actinomycosis in two patients treated with clindamycin
Autoři KOZÁČIKOVÁ, Zuzana, Vladimír VAŠKŮ a Hana JEDLIČKOVÁ.
Vydání Česko-slovenská dermatologie, Česká lékařská společnost Praha, Nakladatelství Olympia a.s.Praha, 2009, 0009-0514.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky kožní aktinomykóza; terapie; klindamycin; doxycyklin
Klíčová slova anglicky cutaneous actinomycosis; treatment; clindamycin; doxycycline
Změnil Změnila: Danuše Pavlíčková, učo 49204. Změněno: 5. 1. 2010 15:06.
Anotace
Aktinomykóza je granulomatózne hnisavé bakteriálne ochorenie, ktorého najčastejším pôvodcom je grampozitívna anaeróbna baktéria Actinomyces israeli. Medzi najčastejšie formy patrí cervikofaciálna, thorakálna, abdominálna alebo panvová forma. Primárna kožná aktinomykóza je vzácna a je obvykle asociovaná s externou traumou a/alebo lokálnou ischémiou. Autori popisujú primárnu kožnú aktinomykózu ruky u dvoch pacientov s podobným začiatkom vzniku a klinickým obrazom. V prvom prípade ide o 81 ročného muža s posttraumatickou léziou na pravej ruke. Druhý pacient bol 51 ročný muž s hnisavým ložiskom v rovnakej lokalizácii, ktoré tiež vzniklo po traume. V oboch prípadoch bola diagnóza stanovená kultivačne, v prvom prípade bol pozitívny aj mikroskopický nález. U prvého pacienta došlo po 4 mesačnej kúre klindamycínom ku kompletnej regresii, v druhom prípade bola terapia klindamycínom nedostatočná, preto sa v liečbe pokračovalo 3 mesiace s doxycyklínom s výborným výsledkom.
Anotace česky
Aktinomykóza je granulomatózní hnisavé bakteriální onemocnění, jehož nejčastějším původcem je grampozitivní anaerobní bakterie Actinomyces israeli. Mezi nejčastější formy patří cervikofaciální, thorakální, abdominální nebo pánvová forma. Primární kožní aktinomykóza je vzácná a je obvykle asociovaná s poraněním kůže nebo lokální ischemií. Autoři popisují primární kožní aktinomykózu ruky u dvou pacientů s podobným začátkem vzniku a klinickým obrazem. V prvním případě jde o 81 letého muže s posttraumatickou lézí na pravé ruce. Druhým pacientem byl 51 letý muž s hnisavým ložiskem ve stejné lokalizaci, které též vzniklo po úraze. V obou případech byla diagnóza stanovena kultivačně, v prvním případě byl pozitivní i mikroskopický nález. U prvního pacienta došlo po 4 měsíční kůře klindamycinem ke kompletní regresi, v druhém případě byla terapie klindamycinem nedostatečná, proto se v léčbě pokračovalo 3 měsíce s doxycyklinem s výborným výsledkem.
Anotace anglicky
Actinomycosis is a granulomatous suppurative bacterial disease caused by anaerobic bacteria Actinomyces israeli presented primarily as the cervico-facial, thoracic, abdominal or pelvic form. Primary cutaneous actinomycosis is very rare and it is usually associated with external trauma and/or local ischemia. We report two cases of a primary cutaneous actinomycosis of the hand with similar clinical history and presentation. The first case describes an 81-year-old man with post-traumatic lesion on the dorsal part of the right hand. The second patient, 51-year-old man had a pustular lesion in the same area, also developed post-traumatically. In both cases the diagnosis was established by culture, in the first case microscopy was positive, too. The first patient completely healed after a 4-month course of treatment with clindamycin, in the second case the clindamycin therapy was not sufficient and the treatment continued by 3 months of doxycycline administration with excellent result.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 10:52