HORA, Ondřej. Situace rodičů s dětmi do sedmi let na trhu práce podle výsledků Výběrového šetření pracovních sil. Gender, rovné příležitosti, výzkum. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., 2009, roč. 10, č. 2, s. 42-53, 11 s. ISSN 1213-0028.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Situace rodičů s dětmi do sedmi let na trhu práce podle výsledků Výběrového šetření pracovních sil
Název anglicky The Situation of Parents of Children Aged 0-7 in the Czech Labour Market According to Findings from the Labour Force Survey
Autoři HORA, Ondřej (203 Česká republika, garant).
Vydání Gender, rovné příležitosti, výzkum, Praha, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 2009, 1213-0028.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00037930
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky trh práce; rodiče; harmonizace práce a rodiny
Klíčová slova anglicky labour market; parents; work-life balance
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Ondřej Hora, Ph.D., učo 65285. Změněno: 6. 1. 2010 11:39.
Anotace
Tento článek se zaměřuje na situaci rodičů dětí do sedmi let na českém trhu práce podle výsledků Výběrového šetření pracovních sil 2007. Diskutujeme zde model změn ekonomického postavení rodičů typický pro Českou republiku a ukazujeme, že především ženy jsou ovlivněny přerušením participace na trhu práce. Nalezli jsme silnou homogenitu preferencí domácí péče o děti do období přibližně tří let věku dítěte. Matky menších děti jsou významně ohroženy rizikem nezaměstnanosti a nedobrovolné práce na dočasný úvazek a mají menší šanci na získání vedoucích pozic. Postavení otců na trhu práce není rodičovstvím téměř ovlivněno, ale výrazně častěji se u nich setkáváme s vysokým počtem odpracovaných hodin a s večerní prací.
Anotace anglicky
This article focuses on the situation of parents with children till 7 years in the Czech Labour Market according to data results of Labour-Force Survey 2007. We discuss the model of parents economic positions changes typical for the Czech Republic and present that mainly mothers are influenced by the interruption of their labour market participations. We have found strong homogeneity of preferences towards home care till 3 years of child, which can be also influenced by structural/institutional conditions. Mothers of smaller children are significantly endangered by risk of unemployment and risk of involuntary fixed-term contracts and have lesser chances for head/management positions. Fathers are not much influenced by parenthood but are more at risk of working long hours and evening work.
Návaznosti
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 27. 9. 2024 00:19