KOLEJKA, Jaromír a Dušan ROMPORTL. Cartographic Documentation of Post-Industrial Landscape. In XXIII. Konferencja historyków kartografii, Warszawa. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Cartographic Documentation of Post-Industrial Landscape
Název česky Kartografická dokumentace postindustriální krajiny
Autoři KOLEJKA, Jaromír a Dušan ROMPORTL.
Vydání XXIII. Konferencja historyków kartografii, Warszawa, 2009.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky postindustriální krajina - staré mapy - letecké a družicové snímky - soudobé digitální mapy
Klíčová slova anglicky post-industrial landscape - old maps - aerial and satellite imagery - present digital maps
Štítky cartography
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc., učo 1107. Změněno: 13. 12. 2011 11:35.
Anotace
The post-industrial landscape is inherited from the time of the industrial revolution. Landscapes built and abandoned by the industry represent historical relicts as "post-industrial landscapes". The developed countries try to restore traditional types of the cultural landscape heritage, and to save and protect some parts of them. The different opinion governs in the Czech Republic. This unique landscape type is being decomposed usually and this kind of the human and also the nature heritage is gradually missing. Formerly urbanized industrial area of Rosicko-Oslavansko (black coal basin and nearby ironworks from 19th century 20 km west from City of Brno) was selected as the example to start the preparation of digital landscape plans to prevent expected negative consequences of ignorance, now with regard to landscape geographical, ecological, historical and technical aspects, as well as social ones.
Anotace česky
Postindustriální krajina je dědictvím průmyslové revoluce. Krajina vytvořená a posléze opuštěná průmyslem představuje historický relikt v podobě "postindustriální krajiny". Rozvinuté země se pokoušejí obnovit dědictví kulturní krajiny, přinejmenším zachránit a zacovat její vybrané části. V České republice zatím převládá odlišný názor. Tento zvláštní typ krajiny je trvale likvidován a takto se ztrácí významná část kulturního, ale také přírodního dědictví. Dřívě intenzivně urbanizované území Rosicka-Oslavanska (kamenouhelná pánev cca 20 km západně od Brna s železárnami v 19. století) bylo vybráno jako příklad pro zahájení přípravy takových krajinných plánů, které by předešly negativním dopadům nezájmu, nyní ovšem s ohledem na geografická, ekologická, historická a technická, ale i sociální hlediska.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 09:33