REMO, Adam a Osvald VAŠÍČEK. Estimate of the Czech National Bank's Preferences in NOEM DSGE model. Bulletin of the Czech Econometric Society. Praha: Czech Econometric Society, 2009, roč. 16, č. 26, s. 26-46. ISSN 1212-074X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Estimate of the Czech National Bank's Preferences in NOEM DSGE model
Název česky Odhad preferencí České národní banky v NOEM DSGE modelu
Autoři REMO, Adam (203 Česká republika, garant) a Osvald VAŠÍČEK (203 Česká republika).
Vydání Bulletin of the Czech Econometric Society, Praha, Czech Econometric Society, 2009, 1212-074X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00038077
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky monetary policy; optimal commitment policy; central bank's preferences; small open economy
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Daniel Němec, Ph.D., učo 22939. Změněno: 7. 1. 2010 19:05.
Anotace
This article deals with estimation of preferences of the Czech National Bank. New Keynesian small open economy model developed by Gali and Monacelli with optimal commitment monetary policy is considered in order to estimate them. The article uses the solution for optimal commitment policy proposed by R. Dennis. Estimates of the model parameters are obtained by Bayesian estimation technique with use of the Metropolis-Hastings algorithm and the Kalman filter. The diagnostics proposed by Brooks and Gelman and Geweke are carried out to examine the convergence of the Markov chain. We found out that the Czech National Bank pays a little attention to output stabilization in comparison to its concern over inflation targeting. The results indicates that the Czech National Bank's most important objective is inflation targeting. This result is in accordance with proclaimed monetary policy of the Czech National Bank.
Anotace česky
Článek se zabývá odhadem preferencí České národní banky. Pro odhad se předpokládá NK SOE model vyvinutý Galim a Monacellim s optimální monetárním pravidlem. V článku je využito řešení optimální politiky navržené R. Dennisem. Odhad parametrů je proveden bayesovsky s využitím Metropolis-Hastings algoritmu a Kalmanova filtru. KOnvergence markovského řetězce je ověřena diagnostikou Brookse, Gelmana a Gewekeho. Zjistili jsme, že Česká národní banka věnuje malou pozornost stabilizaci výstupu v porovnání s jejím zájmem o inflační cíl. Výsledky ukazují, že hlavním hlediskem České národní banky je inflační cílení. Tento výsledek je v souladu s proklamovanou politikou České národní banky.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:06