KULHAVÝ, Viktor, Heidi BLANKENSHIP a Jonas LAGNERYD. Introducing strategic sustainable development in a business incubator. Progress in Industrial Ecology - An International Journal. Inderscience Publishers, Vol. 6, No. 3, s. 243-264, 21 s. ISSN 1476-8917. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Introducing strategic sustainable development in a business incubator
Název česky Uplatnění konceptu strategického udržitelného rozvoje v podnikatelském inkubátoru
Autoři KULHAVÝ, Viktor (203 Česká republika, garant), Heidi BLANKENSHIP (840 Spojené státy) a Jonas LAGNERYD (752 Švédsko).
Vydání Progress in Industrial Ecology - An International Journal, Inderscience Publishers, 2009, 1476-8917.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00038463
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky SSD; strategic sustainable development; backcasting; sustainability priciples; entrepreneurship; business incubator; the natural step
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Ing. Viktor Kulhavý, Ph.D., MSLS, učo 42121. Změněno: 15. 1. 2010 20:44.
Anotace
This qualitative action research explores integration of Strategic Sustainable Development (SSD) at Inova business incubator (Karlstad, Sweden). The objective was to answer how SSD could be integrated into the processes at Inova and how Inova staff s and entrepreneurs understanding of sustainability demonstrably evolve after exposure to SSD. Apart from general research methods, SSD methods and tools were used with three entrepreneurs and business incubator staff. The Framework for Strategic Sustainable Development (FSSD) and the Templates for Sustainable Product Development (TSPD) approach were central to the study. A new incubation process integrating SSD was created. Although the outcome is specific to Inova, it is general enough for other assistance organisations to gain insight from. In conclusion, SSD should be integrated as early as possible in the business planning of start-up companies. Organisations with a mission of assisting entrepreneurs have an important role to play.
Anotace česky
Výzkum provedený na jaře 2007 ve Švédsku vychází z teoretického přístupu Strategického udržitelného rozvoje (SUR), využívaného v severní Evropě a anglo-americkém prostředí jako prostředek formování environmentálních strategií pro komerční i nekomerční subjekty. Výzkumný tým (Česká republika, Švédsko, USA) na projektu spolupracoval s podnikatelským inkubátorem Inova v Karlstadu, Švédsko. Kvalitativní výzkum popisuje využití metody Templates for Sustainable Product Development (TSPD) na vzorku tří začínajících podniků. Cílem bylo testovat uplatnění metody využité dříve v oblasti průmyslové výroby. Výstupy ukazují na potenciál využití metody TSPD v prostředí inkubátorů a na přínosy pro tvorbu dlouhodobých strategií začínajících podniků. V závěru článku jsou diskutovány proměnné ovlivňující užití metody a jsou navrženy další výzkumné otázky.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 10:33