ZGAŽAROVÁ, Simona, Hana JEDLIČKOVÁ a Vladimír VAŠKŮ. Nežádoucí účinky amiodaronu na kůži. Vnitřní lékařství. Praha: Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2009, roč. 55, č. 10, s. 976-980. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nežádoucí účinky amiodaronu na kůži
Název anglicky Skin adverse effects of amiodarone
Autoři ZGAŽAROVÁ, Simona, Hana JEDLIČKOVÁ a Vladimír VAŠKŮ.
Vydání Vnitřní lékařství, Praha, Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2009, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky amiodaron; fotosenzitivita; hyperpigmentace; nežádoucí účinky
Klíčová slova anglicky amiodarone; photosensitivity; hyperpigmentation; adverse effects
Změnil Změnila: Danuše Pavlíčková, učo 49204. Změněno: 18. 1. 2010 11:07.
Anotace
Amiodaron patří již od 60. let 20. století k nejvíce předepisovaným antiarytmikům v léčbě komorových a supraventrikulárních tachyarytmií. Chemicky se jedná o jodovaný derivát benzofuranu, hlavním metabolitem je mono-N-desethylamiodaron. Cílem práce je upozornit na možný rozvoj nežádoucích účinků. Četnost výskytu se pohybuje mezi 16 a 98 % u pacientů užívajících amiodaron, dle výše u kumulativní dávky. Popisujeme případy tří pacientů s hyperpigmentací po amiodaronu s pomalým ústupem barevných změn po vysazení léku. Kožní nežádoucí účinky jsou běžné, obvykle se projevují jako fotosenzitivita nebo méně často jako modrošedé až břidlicově šedé zbarvení kůže. Amiodaronem indukované modrošedé zbarvení kůže je pozorováno především na sluncem nechráněných místech pokožky. Jeho četnost se pohybuje mezi 2 až 57 %. Podkladem pro tuto hyperpigmentaci je akumulace amiodaronu a jeho metabolitů v kůži.
Anotace anglicky
Amiodarone has belonged to frequently used antiarrhythmic in the treatment of supraventricular and ventricular tachyarrhytmias since the sixties of the twentieth century. Amiodarone is a chemically iodinated benzofuran derivative with mono-N-desethylamiodarone as its major metabolite. This review is focused on numerous adverse reactions. The incidence of amiodarone induced side-effects ranges from 16-98 % of patients receiving amiodarone and it appears to be dose related. We describe three cases of hyperpigmentation after using amiodarone in elder men. Skin side effects are common, they usually occur as photosensitivity, more rarely as a slate-grey discoloration of the skin. Amiodarone induced slate-grey pigmentation in commonly observed in unprotected light exposed skin. Its incidence ranges from 2-57 %. Hyperpigmentation is due to accumulation of amiodarone and its metabolites in the skin.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 23:06