KUBÍČEK, Petr, Zdeněk STACHOŇ a Zdeněk HAVLÍČEK. Nové mapové technologie v kartografické komunikaci. In 18. kartografická konference, Olomouc, 30. 9. – 2. 10. 2009. Olomouc: Kartografická společnost ČR, 2009, 1 s.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové mapové technologie v kartografické komunikaci
Název anglicky New technologies in the scope of cartographic commucation
Autoři KUBÍČEK, Petr, Zdeněk STACHOŇ a Zdeněk HAVLÍČEK.
Vydání Olomouc, 18. kartografická konference, Olomouc, 30. 9. – 2. 10. 2009, 1 s. 2009.
Nakladatel Kartografická společnost ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky kartografická komunikace; Web 2.0; mash-up
Klíčová slova anglicky cartographic communication; Web 2.0; mashup
Změnil Změnil: Mgr. Radim Štampach, Ph.D., učo 63780. Změněno: 5. 4. 2012 10:44.
Anotace
Mapy tvoří jeden možných kanálů pro přenos prostorově kódované informace. Míru a typ přenosu informace pomocí kartografických reprezentací, převážně map, na čtenáře (uživatele) se snaží postihnout některé teoretické koncepce kartografie. Teoretická východiska kartografie musí reagovat na nástup nových technologií a měnících se požadavků na formu a typ poskytované informace. Příspěvek se zabývá postavením mapy jako média v rámci tzv. informační kultury zahrnující historické metody organizace a zobrazování informací na straně jedné a schémata uživatelské interakce s objekty a obrazy nesoucí informace na straně druhé. Autoři popisují klíčové principy "nových médií" a aplikují je v oblasti kartografické komunikace v návaznosti na teoretické koncepce přenosu prostorové informace. Zvláštní pozornost je dále věnována problematice Web 2.0 a tvorbě mashupů (mixáží) jako novému prostředku kartografické komunikace, jejich úloze a možnostech v procesu přenosu informace.
Anotace anglicky
This article is focused on new technologies in the the scope of cartographic communication, especially Web 2.0 and mashups.
Návaznosti
2E08028, projekt VaVNázev: Vizualizace zdravotních dat pro podporu interdisciplinárního vzdělávání a vztahů s veřejností. (Akronym: VISUALHEALTH)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vizualizace zdravotních dat pro podporu interdisciplinárního vzdělávání a vztahů s veřejností
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 00:09